Ingezonden persbericht


Persbericht

Heemstede, 24 juni 2008

Russen laten geld rollen in Amsterdam

Steeds meer buitenlanders shoppen tax-free

Toeristen in Amsterdam geven steeds meer geld uit. Vooral de uitgaven van vakantiegangers en zakenmensen van buiten de Europese Unie steeg het afgelopen jaar met een explosieve 28,5%. Opvallend is het feit dat na de Duisters, Engelsen en Fransen vooral de Russen grof geld uitgeven tijdens een bezoek aan onze hoofdstad.

De nieuwe economische grootmachten als China, India, Rusland en ook Brazilië besteden massaal meer geld in Amsterdam. Dat valt op te maken uit de jaarcijfers van Global Refund, de internationale dienstverlener van BTW-restitutie, bekend van Tax Free Shopping.

BTW-restitutie

Bij Global Refund zijn onder andere 98% van de winkeliers in Amsterdam aangesloten. In 2007 werden door 122.000 reizigers buiten de Europese Unie een aanvraag voor BTW restitutie gedaan. In totaal gaat het om een bedrag van 64 miljoen euro waarvoor reizigers Tax Free hebben gewinkeld.

Wij zien dat toeristen buiten de Europese Unie steeds meer geld uitgeven. Het gemiddelde bedrag van de aankopen waar zij BTW over terug vragen is 524 euro , lichtt Marja van Reijn toe. Dat lijkt in eerste instantie heel erg hoog, maar Amsterdam staat bij buitenlanders nog steeds vooral bekend om bijvoorbeeld de diamantwinkels. Daar is 524 euro snel uitgegeven.

Russische koopzucht

Russen, Indiërs en Brazilianen zijn momenteel de snelst groeiende kopersgroep in Amsterdam. In vier jaar tijd verdrievoudigde de uitgaven van Russische toeristen in Nederland. Het aantal aanvragen om BTW terug te vorderen van Brazilianen verdubbelde en de grote aankopen van Indiërs steeg met 60% afgelopen jaar.

Staatssecretaris van Economische Zaken, Frank Heemskerk, stelde enkele weken geleden 50 miljoen euro extra ter beschikking om reizigers uit de zogenoemde BRIC landen (Brazilië, Rusland, India en China) naar Nederland te trekken. Gezien de cijfers van het afgelopen jaar, lijkt het een goede zet te zijn om meer toeristen en zakenlui richting ons land te lokken.

Amerikanen

Natuurlijk blijven ook de Amerikanen een belangrijke kopersgroep in Nederland. Echter, door de dure euro stagneert de groei van de Amerikaanse uitgaven wel. In 2007 groeiden de uitgaven van Amerikanen maar met 4% (ten opzichte van 17% in 2006). De verwachting is dat de groei van reizigers uit de VS en ook Japan nog verder gaat stagneren vanwege de dure euro.

Bezoekers van buiten de Europese Unie kunnen het BTW bedrag van hun aankoop in Nederland terug krijgen. Net zoals Nederlanders geen BTW hoeven te betalen over de aankopen die zij buiten de Europese Unie doen. Echter, veel Nederlandse toeristen zijn niet op de hoogte van deze internationale wetgeving. Daarmee laten Nederlandse toeristen miljoenen euro s liggen. Geld waar zij recht op hebben.

Global Refund is de internationale dienstverlener van BTW restitutie, bekend van Tax Free Shopping. Voor de retail en gastvrijheidsindustrie is het belangrijk om de potentie van deze buitenlandse klanten in te zien. Benno Leeser van het Amsterdamse Gassan Diamonds zal vandaag de luxe Global Refund Shopping Guide Amsterdam in ontvangst nemen. Daarnaast zal Karel Phillippens van het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau een korte toelichting geven over de positie van Amsterdam als toeristische en zakelijke bestemming. Ten slotte zal Marja van Reijn van Global Refund actuele cijfers van de tax free bestedingen in Amsterdam presenteren.