'Twee weken wettelijk vaderverlof is overbodig'

24/06/2008 09:14

VNO-NCW

Onderzoek VNO-NCW-opinieblad Forum:

'Twee weken wettelijk vaderverlof is overbodig'

Vier van de vijf ondernemers vinden dat mannelijke werknemers voldoende mogelijkheden hebben om vrij te nemen bij de geboorte van een kind. Van de ondernemers vindt 70 procent het voorstel voor een wettelijk recht op twee weken 'vaderverlof' dan ook een vorm van "overbodige regelgeving". Dit blijkt uit onderzoek van het VNO-NCW-opinieblad Forum onder 273 directieleden van bedrijven.

Mannelijke werknemers hebben in Nederland momenteel recht op twee dagen (doorbetaald) kraamverlof, dat bij de geboorte van een eigen kind kan worden opgenomen. Tweederde van de bedrijven vindt dit voldoende. De Tweede-Kamerfractie van GroenLinks wil het recht op doorbetaald 'vaderverlof' uitbreiden tot twee weken. Een voorstel dat komende week in de Tweede Kamer wordt besproken en dat, zo blijkt uit het Forum-onderzoek, door driekwart van de ondernemers wordt afgewezen.

"Werknemers hebben meer dan voldoende vrije dagen", zegt een 46-jarige directeur van een bouwbedrijf. "Meestal blijft er aan het einde van het jaar nog een restant over. Laten we niet vergeten dat ook er nog gewerkt moet worden."

Een collega van dezelfde leeftijd uit een middelgroot industrieel bedrijf zegt het iets anders: "Iedereen heeft een vrije keuze om al dan niet kinderen te nemen. Dit is geen aangelegenheid van de werkgever. Als de werknemer beslist kinderen te nemen, kan hij hier rekening mee houden via het reserveren van verlofdagen. Hierover is in ons bedrijf dan ook helemaal geen discussie."

Of: "Waarom moeten werknemers die kinderen krijgen anders behandeld worden dan andere werknemers? Een gezin is een eigen keuze", aldus de directeur van een groot tuinbouwbedrijf. Een collega zegt het bijna poëtisch: "Kinderen krijgen is, naast een wonderlijk genot, ook een keuze."

Meer vrij

In de praktijk blijken mannelijke werknemers die een kind krijgen overigens méér vrij te krijgen van hun werkgever dan de wettelijke twee dagen, meestal overigens zonder dat ze daar op grond van een cao of arbeidsovereenkomst recht op hebben. In negen van de tien bedrijven is in de arbeidsvoorwaarden namelijk niet meer afgesproken dat de wettelijke twee dagen kraamverlof.

Gemiddeld krijgen werknemers niettemin vijf tot zes dagen vrij. Naast de twee dagen kraamverlof (die volgens negen van de tien ondernemers 'altijd' of 'meestal' worden benut) worden meestal ook vakantie- of adv-dagen opgenomen. Andere vormen van verlof zijn minder populair. Naast de twee dagen kraamverlof, het opnemen van vakantie- of adv-dagen, komt het opnemen van ouderschapsverlof nog het meest voor. Overige vormen van verlof worden door jonge vaders minder of nauwelijks gebruikt.

"In een goede werkverhouding komen beide partijen er altijd uit", zegt een 34-jarige ondernemer. "Wettelijk vaderverlof moet niet tot extra vrije dagen leiden. In Nederland hebben we al meer dan genoeg vrije dagen." Ook een collega, die directeur is van een ingenieursbureau, vindt dat de overheid zich er vooral niet mee moet bemoeien: "Werknemers hebben 25 vakantiedagen en 12 adv-dagen. In overleg met elkaar zijn we hier altijd uitgekomen. Wij maken afspraken op maat. De ene werknemer wil graag gelijk vrije dagen, de andere in een latere periode. Ook onbetaald verlof is een optie."

"Ik heb er geen problemen mee dat vader een deel van de taken overneemt van moeder", zegt iemand. ""Maar dat betekent dan automatisch dat dit ten koste moet gaan van de duur van het bevallingsverlof van de moeder."

Kleinere ondernemingen hebben méér moeite met verlofregelingen dan grotere bedrijven, zo blijkt ook uit het Forum-onderzoek. "Met name voor de kleinere bedrijven is twee weken betaald vaderverlof onwerkbaar", zegt de directeur van een transportbedrijf. "Het is echt te schandalig voor woorden en ik hoop echt dat mijn partij, het CDA, hier rechtop tegenin gaat." Werknemers die vader worden, nemen bij kleinere bedrijven (onder 50 werknemers) iets minder vrije dagen op (5,2 ten opzichte van gemiddeld 5,4). De stelling dat een vaderverlof van twee weken een "vorm van overbodige regelgeving" is, wordt ook iets meer door directeuren van kleinere bedrijven dan door directeuren van grotere bedrijven onderschreven (76 procent versus 65 procent).

Verschillen

Verschillen zijn er overigens wel tussen jongere en oudere bedrijfsdirecteuren en tussen mannen en vrouwen. Bedrijfsdirecteuren onder de 45 jaar staan een fractie positiever ten opzichte van uitbreiding van verlofrechten dan hun oudere collega's, hoewel een ruime meerderheid van zowel jong als oud het wetsvoorstel van GroenLinks radicaal afwijst.

Bij vrouwen ligt dat iets anders. Iets meer dan de helft van de ondervraagde vrouwelijke directieleden vindt twee dagen kraamverlof nogal weinig. Overigens zegt ook tweederde van de vrouwen dat werknemers op zich voldoende mogelijkheden krijgen om meer vrij te nemen dan die wettelijke twee dagen. Het wetsvoorstel voor uitbreiding van het vaderverlof van twee dagen naar twee weken wordt door 45 procent van de vrouwen "van harte gesteund" en door evenveel vrouwen afgewezen. "Ik ben zelf een vrouwelijke werkgever en moeder. Ik ervaar dat mannen behoefte hebben om thuis te zijn bij de geboorte en de eerste zorg voor hun kind. Als vrouw vind ik het uitermate belangrijk dat beide ouders de beginperiode van het leven van hun kinderen samen kunnen doorbrengen als gezin."

Niettemin spreekt ook bijna de helft van de ondervraagde vrouwelijke directeuren van een vorm van "overbodige" regelgeving. "Als vaders graag verlof willen, dan kan dat altijd geregeld worden. Het is overbodig dit door wetgeving te reguleren", aldus een 35-jarig (vrouwelijk) directielid van een middelgrote onderneming.

Onderzoek

Het onderzoek naar de mening van ondernemers over het voorstel voor een wettelijk recht op twee weken vaderverlof is dor het VNO-NCW-opinieblad Forum uitgevoerd via internet in de periode van 18 tot en met 20 juni. Het complete onderzoeksverslag is te vinden op www.vno-ncw.nl.





http://www.vno-ncw.nl