Gemeente Delft

Politiek praat met jongeren over veiligheid

Hoe (on)veilig voelen de Delftse jongeren zich op straat, op school? En wat kunnen ze zelf doen om zich veilig(er) te voelen? Onderwerpen waar de leden van de commissie Wonen, Integratie, Jongeren, Zorg en Onderwijs op dinsdag 1 juli over spreken met niemand anders dan de jongeren zelf.

Voor deze commissievergadering is niet alleen, zoals gebruikelijk wethouder Dick Rensen uitgenodigd, maar is ook een vertegenwoordiging van de Delftse Jongerenraad aanwezig. De vergadering begint om 20.00 uur en wordt gehouden in het Stadhuis.

De Delftse Jongerenraad presenteerde in april dit jaar een eigen onderzoeksrapport met de titel Jongeren en Veiligheid . Het rapport bevat de resultaten van een enquête onder 500 Delftse jongeren tussen de 13 en 26 jaar over (on)veiligheid op school, thuis, op straat en in het Delftse uitgaansleven.

De enquête wees onder meer uit dat de jongeren na het uitgaan behoefte hebben aan een nachtbus om veilig thuis te komen. Een kwart van de stappers gaf aan zich weleens onveilig te voelen in Delft.

De commissie besloot vorige maand dat dit onderzoek betrokken moet worden bij de deze maand gepresenteerde Jeugdnota van het college van burgemeester en wethouders. In de Jeugdnota wordt ook ingegaan op dit thema. De commissie wil graag van de jongeren een reactie op deze nota. Daarnaast kunnen de Delftse jongeren ook zelf met suggesties komen die in het jeugdbeleid kunnen worden opgenomen.