Socialistische Partij

SP wil extra inzet op sociaal gebied

24-06-2008 * 'Het gaat op veel fronten uitstekend met de stad', concludeert de Groningse SP-fractie in haar bijdrage aan het voorjaarsdebat van 25 juni. 'Maar in de begroting voor de komende jaren zal er op sociaal gebied een tandje bijgeschakeld moeten worden om te zorgen dat iedere stadjer daarvan kan profiteren.' Onder andere wil de SP dat er geld komt om de schuldhulpverlening op peil te houden, de voorzieningen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verder uit te breiden en de aanpak van huiselijk geweld voort te zetten.

Een stad waarin iedereen meedoet. Dat is één van de doelen van het linkse College in de stad, maar zo is ver het nog niet. Daarom wil de SP de garantie dat bij de begroting 2009 maximaal ingezet wordt de stad socialer te maken. Volgens SP-fractievoorzitter Jasper Schaaf is bijvoorbeeld de armoedebestrijding stukken verbeterd, maar is dat geen reden tevreden achterover te leunen.

'Armoede is nog steeds een groot probleem in Groningen' aldus Schaaf. 'De Stadsmonitor 2008 laat zien dat het aantal mensen met een laag inkomen in Groningen stijgt. Jasper SchaafOndanks de daling van de werkloosheid is het aantal mensen dat langer dan drie jaar in de bijstand zit gestegen. En de laatste cijfers van het CBS geven aan dat mensen met een minimuminkomen er komend jaar verder op achteruit gaan. Al die zaken kan de gemeente ook niet oplossen, maar je kunt op je vingers natellen dat de komende jaren weer veel mensen een beroep op de schuldhulpverlening zullen doen. Nu is de schuldhulpverlening in Groningen helemaal op orde en zijn er geen wachtlijsten, maar wij willen dat er structureel geld uitgetrokken wordt om die voorzieningen ook voor de komende jaren veilig te stellen. Waar het om gaat is dat de gemeente een extra stap doet om de mensen vooruit te helpen die ondanks de bloei van de stad nog steeds aan de zijlijn staan.'

Concrete voorstellen die de SP-fractie bij het voorjaarsdebat naar voren brengt zijn onder andere: Extra geld beschikbaar stellen om de schuldhulpverlening op het huidige peil te houden. Een motie om de vervoersvoorziening voor gehandicapten die geen gebruik kunnen maken van de deeltaxi te verhogen met 200 euro per jaar. Dat is volgens de SP een noodzakelijke aanpassing vanwege de gestegen benzineprijzen. De SP wil de financiering regelen van de voorzetting van de succesvolle Groningse aanpak van huiselijk geweld. Nu gaat het nog om een project met tijdelijke financiering. De SP komt ook met een voorstel om de succesvolle invoering van de WMO een stap verder te helpen. Het afgelopen jaar hield de gemeente geld over van het WMO-budget. De SP-fractie wil dat overschot inzetten voor verdere uitbreiding van de WMO-voorzieningen.