Time : 11:04:37
Date : 24 June 2008
Sender Name: Ovam

OVAM promoot ecologisch design

Dinsdag 24 juni presenteert de Openbare Vlaamse
Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) in het EcoHuis in Antwerpen de resultaten van drie ecodesignprojecten die in het kader van het PRESTI 5-subsidieprogramma van het Vlaamse Gewest gerealiseerd werden. Ecodesign betekent dat men bij het ontwerpen van een product rekening houdt met de impact van het product op het leefmilieu tijdens de latere productie-, gebruiks- en afvalfase. Doel is winst te boeken voor bedrijf, milieu én klant!

De verschillende ontwerpers en bedrijven die deelnamen aan de ecodesignprojecten gaven het ecologische aspect een belangrijke plaats in hun ontwerpen en initiatieven:

- In het ecodesignproject van het Hoger Instituut voor Integrale Productontwikkeling (Hogeschool Antwerpen) en het ontwerpbureau Smidesign werd bij 10 bedrijven een workshop "duurzame innovatieve product roadmapping" georganiseerd.
De Unie der Designers België begeleidt in haar ecodesignproject, i.s.m. studiebureau BECO, zeven ontwerpbureaus in het ontwikkelen van een product op basis van de ecodesignstrategiën.
Het Departement Interieur&Design van de Katholieke Hogeschool Mechelen promoot ecodesign in kringwinkels onder de naam "ReMix!" en gaf een nieuwe toepassing aan producten die ze vonden in de kringwinkel.

Later dit jaar wil de OVAM ook inspanningen van studenten en professionele ontwerpers belonen via de unieke Ecodesign Awards! Studenten die een ontwerpopleiding volgen en bij hun eindwerk of jaarproject rekening houden met milieu, kunnen hun ontwerp of studie tot 30 juni 2008 indienen voor de Ecodesign Awards 08 voor studenten.

Professionele ontwerpers kunnen hun ontwerpen nog tot 5 september 2008 indienen bij de OVAM voor de eerste Ecodesign Awards PRO-wedstrijd! Dit initiatief is een samenwerking tussen de OVAM en Design Vlaanderen. De Ecodesign Awards PRO zullen samen met de Henry Van de Velde Awards feestelijk worden uitgereikt op 27 januari 2009 in het Vlaams Parlement.