Gemeente Den Haag

Gemeente Den Haag

Den Haag, 24 juni 2008

Belangrijke doorbraak in ontwikkeling van nieuwe verbindingsweg

Kabinet zegt 225 miljoen euro
toe voor aanleg Trekvliettracé

Met de toezegging van 225 miljoen euro door minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat), is de financiering van het Trekvliettracé verzekerd. Eerder stelden het stadsgewest Haaglanden en de gemeente Den Haag gezamenlijk hetzelfde bedrag beschikbaar voor dit doel. De nieuwe verbindingsweg zorgt er voor dat de bereikbaarheid van de regio Den Haag sterk verbetert. Door het tracé ontstaat er ook minder (sluip)verkeer, minder geluidsoverlast en verbetert de luchtkwaliteit zowel in Den Haag als in Rijswijk en Leidschendam-Voorburg. Verkeerswethouder Smit van Den Haag reageert opgetogen op het besluit van minister Eurlings en noemt het een belangrijke doorbraak. "Dit is echt een mijlpaal. Ruim dertig jaar na de aanleg van de Utrechtsebaan wordt dit de tweede belangrijke verbinding van Den Haag op het rijkswegennet." "Het wegennet in de Haagse regio is kwetsbaar en de verkeersdruk neemt de komende jaren alleen maar toe. Er moet écht iets gebeuren om de stad Den Haag ook in de toekomst bereikbaar te houden. Het kabinet ziet hier dus gelukkig ook het belang van in en daar ben ik natuurlijk verheugd over." Ook wethouder Beimers van Leidschendam-Voorburg is ingenomen met de toezegging: "Deze nieuwe wegverbinding verlost Voorburg West van veel sluipverkeer, waardoor de leefbaarheid daar sterk verbetert en het verkeer ook veiliger wordt".
Vaart maken
"Met het positieve besluit van de minister kunnen we nu echt vaart gaan maken met het project", aldus wethouder Smit. Hij verwacht dat volgend jaar de precieze ligging van het tracé goed in kaart is gebracht. Daarna start de procedure om het bestaande bestemmingsplan aan te passen en om de realisatie van het tracé mogelijk te maken. "De eerste auto's kunnen dan in 2017 gebruik maken van de nieuwe verbinding", aldus Smit.
De nieuwe weg moet de toegang van en naar de centrale zone (Scheveningen-Centrum-Binckhorst) van Den Haag verbeteren. De weg bestaat onder meer uit een ruim één kilometer lange geboorde tunnel die De Binckhorst ontsluit en de centrale zone verbindt met de A4 en de A13 (knooppunt Ypenburg). De weg begint bij het knooppunt Ypenburg, gaat daarna onder Voorburg West door, om ter hoogte van de Binck- horsthaven weer boven de grond te komen. De weg vervolgt richting de Neherkade waar deze vervolgens op aansluit.
Om de economische en culturele positie van Den Haag te behouden en te versterken, bestaan er diverse ruimtelijke ontwikkelingsplannen voor onder meer De Binckhorst, het Centrum en Scheveningen. Plannen die nog nader uitgewerkt worden, maar waarbij het van groot belang is dat de bereikbaarheid over weg en spoor de komende jaren aanzienlijk wordt uitgebreid en verbeterd. De realisatie van het Trekvliettracé levert hieraan een belangrijke bijdrage.
Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Nico Mokveld, Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen gemeente Den Haag tel.: 070 - 3533044 of 06-2180.3671
Mariska van Soest, Communicatie gemeente Leidendam-Voorburg tel. 070 - 300 9019 of 06-5144.6598


---- --