Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 24 juni 2008 |


1. Overdracht N329
Het noordelijk gedeelte van de provinciale weg N329 wordt overgedragen aan de gemeente Oss. Het gaat om 2,8 kilometer weg. Dit wegvak maakt deel uit van het (boven)lokale wegennet dat op grond van het Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan in de toekomst volledig bij de gemeenten in beheer en onderhoud komt. De provincie betaalt zo'n E 1 miljoen voor toekomstig onderhoud en het maken van een veilige fietsoversteek van de N329 met de Rulstraat.

2. Integriteit, Wet BIBOB en de provincie
De provincie gaat, na een eerder experiment rond de verlening van milieuvergunningen, werk maken van de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur. De wet biedt de mogelijkheid vergunningen te weigeren of in te trekken als het vermoeden bestaat dat die gebruikt worden voor criminele doeleinden. GS hebben besloten om een implementatieplan op te stellen en deel te nemen in een regionaal informatie en expertisecentrum dat voor Zeeland en Brabant zal werken.

3. Werkbezoek Baden-Wurttemberg
Gedeputeerde Annemarie Moons brengt op 9 juli een werkbezoek aan Würth en Heilbronn in de Duitse deelstraat Baden-Wurttemberg. Vertegenwoordigers van de gemeente 's-Hertogenbosch en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij nemen deel aan het bezoek dat plaats vindt op uitnodiging van de regio Heilbronn.

4. Onderzoek armoedebeleid
Op grond van artikel 217a van de provinciewet zijn Gedeputeerde Staten verplicht om de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het beleid te onderzoeken. GS geven opdracht aan Research en Beleid om het provinciaal armoedebeleid te onderzoeken. De provincie heeft daar gedurende twee jaar een regeling voor gehad maar zet inmiddels langs de lijn arbeidsparticipatie in op de bestrijding van armoede. Het onderzoek heeft tot doel de beleidscyclus in algemene zin te verbeteren.

5. Kansen voor jonge Brabantse boeren
Jonge Brabantse boeren die een bedrijf overnemen of stichten kunnen van 1 september tot 26 september een beroep doen op een landelijke subsidieregeling van het ministerie van LNV om hun bedrijf alsnog te kunnen moderniserenAC. Gedeputeerde Staten hebben besloten een bedrag van E500.000 ter beschikking te stellen voor de regeling, zodat meer er voor Brabantse jonge boeren mee kunnen doen aan de regeling, waarvoor landelijk r subsidieruimte ontstaat boven het landelijke plafond van E7,2 miljoen beschikbaar isAC.

6. Gemeentekantoor Waalwijk
De bouw van een nieuw gemeentekantoor aan de Winterdijk/Taxandriaweg in Waalwijk wordt mogelijk omdat Gedeputeerde Staten een verklaring van geen bezwaar verlenen. GS wijken daarmee af van een advies van de VROM-inspectie Zuid. Het nieuw te bouwen gemeentekantoor ligt binnen de veiligheidscontour van een bedrijf. Die onderneming krijgt een nieuwe milieuvergunning waarvan het ontwerp al gepubliceerd is. Bovendien blijkt dat de onderneming de stoffen op grond waarvan de veiligheidscontour is vastgesteld niet op het eigen terrein in voorraad houdt.

7. Water in zicht
De Zuidelijke Rekenkamer is positief over de manier waarop de provincie de waterhuishoudkundige belangen in de ruimtelijke ordening waarborgt. Het onderwerp verdient wel grotere bestuurlijke aandacht, gelet op de maatschappelijke relevantie en actualiteit. Dat blijkt uit de rapportage 'Water in zicht: toepassing van de watertoets in de provincie Noord-Brabant'. GS hebben kennis genomen van het rapport.

8. Vergunning Aldenzee
GS hebben de vergunning op basis van de Natuurbeschermingswet 1998 van het bedrijf Aldenzee te Deurne opnieuw vastgesteld. Achteraf bleek dat de minister van LNV al eerder een Natuurbeschermingswetvergunning had verleend. Het nieuwe besluit van GS houdt daarmee rekening.

9. Proeftuinen
Met de duurzame en innovatieve proeftuinen wil de provincie een brug slaan naar de toekomst. Doel is om bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen uitdrukkelijk bij de uitwerking van de proeftuinen te betrekken. Proeftuinen zijn vernieuwende projecten rond nieuwbouwwijken, herstructureringswijken, grootschalige regionale energieopwekking, bedrijventerreinen en landbouwontwikkelingsgebieden. GS leggen een notitie over de proeftuinen ter kennisname voor aan de commissie Bestuur en Middelen.

10. Naar een duurzame Delta
GS hebben kennis genomen van een notitie over ontwikkelingen in de Zuidwestelijke Delta (gebied van Zeeland, Zuid-Hollandse eilanden en een deel van Noord-Brabant) en de Deltaraad. De huidige Delta is na het gereedkomen van de Deltawerken wel veilig, maar de kwaliteit van het gebied staat onder druk. Doel is om de komende decennia toe te werken naar een Delta die zowel veilig als duurzaam is ingericht.

11. Puur Smaak
De provincie doet mee aan twee afleveringen van het televisieprogramma Puur Smaak. Deze coproductie met Endemol - uit te zenden op RTL 4 - sluit aan bij het beleid van de provincie om de biologische landbouw en de productie van streekproducten te bevorderen. Gedeputeerde Staten informeren de statencommissie voor Bestuur en Middelen.

12. Jeugdzorg
GS hebben de subsidieregeling Jeugdzorg Noord-Brabant vastgesteld. Deze regeling vervangt de uitvoeringsregeling jeugdzorgsubsidies provincie Noord-Brabant 2007.

13. Klimaat
De effecten van het veranderend klimaat voor Brabant zijn in kaart gebracht. Een consortium van KNMI, Alterra, VU en DHV hebben dit in opdracht van de provincie gedaan. Naar aanleiding van het 'klimaatschetsboek' constateren GS dat er al de nodige maatregelen worden getroffen. Dit betreft o.a. het op peil houden van het grondwater en de realisatie van een ecologische hoofdstructuur. Op het gebied van o.a. natuur en ruimtelijke ontwikkeling zal aanvullend onderzoek nodig zijn. De provincie wil dit met waterschappen, gemeenten, de ZLTO en natuur en landschapsorganisaties uitwerken. De commissie Ruimte en Milieu wordt hierover geïnformeerd.

14. Explosievenonderzoek Overdiepse Polder
De Overdiepse Polder wordt onderzocht op de aanwezigheid van explosieven. Dat is nodig in verband met het grondwerk dat nodig is om de polder als overstromingsgebied in te richten. Er wordt een vernieuwende techniek, infrarooddetectie ingezet waardoor sneller gewerkt kan worden. Gedeputeerde Staten geven RMG Infra opdracht het onderzoek uit te voeren.

15. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Bernheze voor de reconstructie van het kruispunt Vinkelsestraat/Kruishoekstraat en verharding van een deel van de Kruishoekstraat; de gemeente Bladel voor het vergroten van een agrarisch bouwblok, Den Houw 11 te Bladel; de gemeente Breda voor de functiewijziging van bedrijfspand naar kinderdagverblijf, Lange Bunder 5-7 in Bavel; de gemeente Cuijk voor de aanleg van een amfibieënpoel aan de Rijkevoortseweg 6, Haps; de gemeente Drimmelen voor het oprichten van een woning met toepassing regeling ruimte voor ruimte aan de Voorstraat, te Made; de gemeente Eersel voor realisatie van een woonzorgboerderij aan de Flinkert in Vessem; de gemeente Hilvarenbeek voor uitbreiding van een gebouwencomplex, Klein Westerwijksestraat 17; de gemeente
's-Hertogenbosch/Vught voor een faunapassage onder de spoorlijn,
's-Hertogenbosch/Vught; de gemeente Tilburg voor 8 eengezinswoningen, Nenatzkystraat 20; de gemeente Tilburg voor het bouwen van woningen, appartementen en een gymzaal; de gemeente Waalwijk voor het vernieuwen van de huisstijl van een tankstation, Maasroute te Sprang-Capelle; de gemeente Waalwijk voor realisatie van drie vrijstaande woningen, Sprangsevaart tussen nrs. 20 en 22, te weten nrs. 20a, 20b en 20c; de gemeente Woudrichem voor het legaliseren van een Theetuin Grand Jardin, Laagt 5a, Almkerk.

Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 15 WRO een verklaring van geen bezwaar aan:de gemeene Hilvarenbeek voor het herbouwen van een woonhuis, Beekseweg 23a te Diessen; de gemeente Oirschot voor een tweede bedrijfswoning, Huygevoort 13/Paardseheide 3; de gemeente Moerdijk voor een tweede bedrijfswoning en bijgebouw t.b.v. veehouderij aan de Klaverpolderseweg 4 te Moerdijk.

Gedeputeerde Staten hebben goedkeuring onthouden aan het wijzigingsplan Waterstraat 17 te Sprundel en hebben categorieaanwijzing verleend als bedoeld in artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening ten behoeve van projecten in het kader van eht Hooibergen-project Landerd.


---- --