Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 24 juni 2008

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 24 juni 2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Herziening streekplan Zuid-Holland Zuid Hoeksche Waard, Regionaal Bedrijventerrein Binnenmaas Gedeputeerde Statenhebbenhet ontwerp voor departiele herziening streekplan Zuid-Holland Zuid Hoeksche Waard, Regionaal Bedrijventerrein Binnenmaas vastgesteld. De herziening heeft betrekking op het mogelijk maken van een regionaal bedrijventerrein van 60 hectare netto in de gemeente Binnenmaas. In de vergadering van 25 junihebben ProvincialeStatenermee ingestemd dat deze startnotitiewordt opgevat als ontwerpstreekplanherziening en dat dit ontwerp van 30 juni 2008 tot en met 11 augustus 2008 ter inzage wordt gelegd. Tijdens deze periode kunnen zienswijzen tegen het ontwerp worden ingediend bij het college van GedeputeerdeStaten.Een amendement van de ChristenUnie/SGP om in het ontwerp ook de bouw van 120 woningen mogelijk te maken op de locatie Evides/Tuinzigt in de kern 's Gravendeelwerd tijdens de PS-vergadering ingetrokken.Het college vanGSheeft toegezegd omdit najaar nader in te gaan op voorstellen van de Commissie Hoeksche Waard met betrekking tot de in de toekomst in dit nationaal landschap te hanteren grenzen van stads- en dorpsgebieden,waarbinnen tot de bouw van woningen overgegaan mag worden. De locatie Evides/Tuinzigt zaldaarbij worden betrokken.

Subsidie Stichting Kennisalliantie
Gedeputeerde Staten hebben de boekjaarsubsidie voor de Stichting Kennisalliantie in Delft voor 2006 vastgesteld op ¤ 324.000. De Kennisalliantie voert het innovatiebeleid uit voor een aantal actoren in Zuid-Holland. De provincie is één van die actoren. Zij hebben deze subsidie gekregen voor het project Kennis naar de Markt. Het project heeft tot doel innovatie en kennis in het midden- en kleinbedrijf te stimuleren. Daarnaast richt het project zich op het versterken van de infrastructuur voor ontwikkeling, uitwisseling en toepassing van kennis.

Evaluatie Actieprogramma Ondernemerschap 2006-2010 In juni 2006 heeft Provinciale Staten het Actieprogramma Ondernemerschap vastgesteld. Dit actieprogramma heeft tot doel om in Zuid-Holland 10% meer starters vanuit het beroepsonderwijs en 5% minder bedrijfsuitval te realiseren. Hiervoor waren drie actielijnen ingezet: coachingstrajecten door de stichting Ondernemersklankbord, een uitbreiding van het aantal studentbedrijven door de stichting Jong Ondernemen en het opzetten van drie regionale centra voor Ondernemerschap door de Kennisalliantie.

In het programma Provincie Nieuwe Stijl, dat in april van dit jaar door Provinciale Staten is vastgesteld, is afgesproken dat het bevorderen van ondernemerschap in de eerste plaats de verantwoordelijkheid is van Kamers van Koophandel, gemeenten en ondernemers zelf en dat de provinciale bemoeienis zal worden afgebouwd. Naar aanleiding hiervan is besloten het Actieprogramma Ondernemerschap vervroegd te evalueren om daarmee die afbouw vorm te geven.

Uit de evaluatie van het Actieprogramma blijkt dat de projecten die worden uitgevoerd door stichtingen Jong Ondernemen en Ondernemersklankbord hun doelstellingen ruimschoots halen. De subsidie voor deze projecten kan met het oog op bestuurlijke toezeggingen en op basis van de behaalde resultaten tot en met 2010 worden voortgezet en daarna worden beëindigd. De derde lijn, het opzetten van regionale centra voor ondernemerschap, is niet van de grond gekomen, omdat het vooronderzoek niet heeft geleid tot een aantoonbare businesscase. De Kennisalliantie heeft daarom nooit een subsidieaanvraag ingediend. Het idee is grotendeels opgepakt door de drie universiteiten in Zuid-Holland en wordt mede door middel van een Rijkssubsidie gefinancierd.