Gemeente Goirle


B&W besluit van dinsdag 24 juni 2008

Week 26
24-06-2008


1. Overbrenging archief 1972 - 1996 naar archiefbewaarplaats Tilburg

Toelichting:
De Archiefwet 1995 verplicht overheidsorganen tot het binnen 10 jaar na een termijn van 20 jaar overbrengen van hun (permanent te bewaren) archiefbescheiden naar een archiefbewaarplaats. Een direct gevolg daarvan is het openbaar worden van deze archiefbescheiden. Het archief van de gemeente Goirle tot en met 1971 is reeds overgebracht en openbaar. Het volgende archiefblok - dat loopt vanaf 1972 - is per 1 januari 1997 (datum gemeentelijke herindeling) afgesloten. Voorgesteld wordt ook dit archiefblok over te brengen naar de archiefbewaarplaats van het Regionaal Archief Tilburg, alsmede enkele jaargangen bouwvergunningen.

Besluit college:
a. de volgende archieven worden overgebracht naar de bewaarplaats van het Regionaal Archief Tilburg:
- Archief gemeente Goirle 1972 - 1996 (incl. milieuver-gunningen)
- Bouwvergunningen gemeente Goirle 1979 - 1981
- Aanvullende archieven gemeente Goirle 1803 - 1945 en 1946 - 1971 b. ten aanzien van de openbaarheid van het archief van de gemeente Goirle 1972 - 1996 te bepalen dat beperkingen worden gesteld met het oog op:
- eerbiedingen van de persoonlijke levenssfeer van nog in leven zijnde personen (bijlage)
- het nog niet verstreken zijn van de wettelijke 20-jarentermijn voor zover de stukken uit hun aard nog niet openbaar zijn; c. de archivaris te machtigen ingeval van een verzoek om inzage in niet-openbare archiefbescheiden dispensatie te verlenen indien dit zijns inziens niet bezwaarlijk is en mits ondertekening van een onderzoekersverklaring door verzoeker.


2. Nationaal Alternatief Smartlappenfestival, subsidieverzoek

Toelichting:
Het Platform Minima Goirle heeft een subsidieverzoek ingediend voor de organisatie van het Nationaal Alternatief Smartlappenfestival. Bij dit evenement komen minimaplatforms uit heel Nederland bij elkaar om ervaringen uit te wisselen, contacten te leggen en met elkaar deel te nemen aan een zangkorenwedstrijd, waarbij zelf geschreven teksten op bekende melodieën ten gehore worden gebracht. Het Goirlese koor heeft in 2008 gewonnen en als beloning daarvoor mag het Platform Minima Goirle in 2009 het festival organiseren.

Besluit college:

a. 1100 euro aan incidentele subsidie beschikbaar te stellen ten behoeve van het Nationaal Alternatief Smartlappenfestival; b. het platform minima Goirle via een brief hierover te informeren.


3. Gewijzigd vaststellen bestemmingsplan De Hellen-De Nieuwe Erven

Toelichting:
Het ontwerp-bestemmingsplan De Hellen-De Nieuwe Erven heeft op grond van artikel 23 WRO ter inzage gelegen. Bij de gemeenteraad zijn zienswijzen naar voren gebracht.De gemeenteraad wordt conform bijgevoegd raadsvoorstel en raadsbesluit voorgesteld om het ontwerp-bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen.

Besluit college:
a. instemmen met 'Nota zienswijzen ontwerp-bestemmingsplan De Hellen-De Nieuwe Erven'; b. eindverslag van de inspraakprocedure ter kennis van de gemeenteraad brengen bij het aanbieden van het raadsvoorstel en het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan; c. na besluitvorming in de gemeenteraad de indieners van de zienswijzen berichten; d. instemmen met conceptraadsvoorstel en conceptraadsbesluit; e. na besluitvorming in de gemeenteraad het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan publiceren en ter goedkeuring aanbieden aan Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant.


4. Goedkeuring bestemmingsplan Wildackers - Abcoven

Toelichting:
Het bestemmingsplan Wildackers-Abcoven is bij besluit van 5 juni april 2008 door Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant goedgekeurd. Dit besluit kan voor kennisgeving worden aangenomen, gepubliceerd en ter kennis van de gemeenteraad worden gebracht.

Besluit college:
a. goedkeuringsbesluit voor kennisgeving aannemen; b. goedkeuringsbesluit publiceren;
c. goedkeuringsbesluit ter kennis van de gemeenteraad brengen.


5. Uitspraken bestuursrechter; gevolgen

Toelichting:
Naar aanleiding van een aantal uitspraken van de rechtbank Breda, is het gewenst om de gevolgen nader vast te stellen. Zo dient te worden bepaald of tot invordering van de door Claire Facilitair Beheer BV verbeurde dwangsommen zal worden overgegaan en dient er een nieuw besluit te worden genomen met betrekking tot de toelaatbaarheid van een huis gebonden bedrijfsmatige activiteiten in de woning Urnenveld 11.

Besluit college:
a. naar aanleiding van het verzoek om vrijstelling voor het legaliseren van een huis gebonden bedrijfsmatige activiteiten in de woning Urnenveld 11, alsnog vrijstelling verlenen; b. afschrift van het besluit als bedoeld sub a sturen aan indieners zienswijzen; c. de terzake van de op zichzelf staande horeca-activiteiten in het pand Alphenseweg 2b verbeurde dwangsommen niet invorderen; d. kennisnemen van de overige uitspraken.


6. Verzoek om handhaving

Toelichting:
Er is gevraagd om handhavend op te treden tegen horeca-activiteiten bestaande uit het organiseren van etentjes in het pand Brakel 9. Belanghebbende heeft kenbaar gemaakt dat hij deze activiteiten heeft beëindigd. Het belang bij handhaving lijkt bij activiteiten met een geringe omvang als deze, ook overigens onvoldoende aanwezig.

Besluit college:
a. het verzoek om handhaving afwijzen;
b. belanghebbenden schriftelijk in kennis stellen.


7. Bezwaarschrift Algemene wet bestuursrecht

Toelichting:
Er is bouwvergunning geweigerd naar aanleiding van de aanvraag die is ingediend voor het legaliseren van een zonder bouwvergunning op het perceel Abcovenseweg 22 gebouwde garage/berging. Hiertegen is op grond van artikel 7:1, eerste lid van de Algemene wet bestuursrecht een bezwaarschrift ingediend. Er wordt aangevoerd, dat de bouwwerkzaamheden onder het overgangsrecht van het vigerende bestemmingsplan zouden vallen. Het bestaande bouwwerk is, op de fundering na, geheel vervangen. Het overgangsrecht laat alleen gedeeltelijk veranderen en vernieuwen van een bestaand bouwwerk toe.

Besluit college:
a. de ingediende bezwaren ongegrond verklaren;
b. belanghebbenden schriftelijk in kennis stellen.


8. Overname Peuterspeelzaalwerk

Toelichting:
Om de bestuurstaak van de verschillende peuterspeelzaalbesturen te verlichten en de kwaliteit van het peuterspeelzaalwerk te verbeteren is in 2005 gestart met een fusieproces van de vier peuterspeelzalen binnen onze gemeente. Met ingang van januari 2007 is een gezamenlijke stichting gevormd. Het bestuur van deze Stichting Peuterspeelzalen Goirle kampt echter nog steeds met problemen t.a.v. de invulling van bestuursfuncties en uitvoering van haar bestuurstaak. Zowel de voorzitter als de vice-voorzitter/coördinator hebben in de afgelopen maanden hun functies neergelegd. Het overblijvende bestuur heeft nu aangegeven haar bestuurstaak niet meer naar behoren te kunnen vervullen en is op zoek gegaan naar een overnamepartij.

Besluit college:
a. kennis nemen van het voornemen van het huidige bestuur om haar bestuurstaak over te dragen aan een nieuw bestuur met ingang van 1 juli 2008; b. kennis nemen van het voornemen tot overname van de Stichting Peuterspeelzalen door een kinderopvangorganisatie; c. wanneer de overnamedatum van 1 juli voor de overnamepartij niet haalbaar blijkt te zijn het huidige bestuur verzoeken langer aan te blijven; d. om in aanmerking te blijven komen voor gemeentelijke subsidie de overnamepartij als voorwaarde enkele condities meegeven; e. het huidige bestuur mee te delen dat de gemeente geen extra financiele middelen beschikbaar stelt en dat het fusieproces budgettair neutraal dient te verlopen; f. het huidige bestuur van de Stichting Peuterspeelzalen Goirle hiervan middels een brief op de hoogte stellen.