Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 23 juni 2008

Veenproject biedt allochtone vrouwen werk in de zorg

Tien vrouwen ontvangen dinsdag 24 juni het diploma Helpende. Zij legden allen met goed gevolg de opleiding af die word verzorgt in zorgcentrum Westerhout. Het is voor het eerst dat dit ook via de zogenaamde 'zorgtaal'-constructie gebeurd; een opleiding die speciaal voor niet-Nederlandstaligen in het leven is geroepen en uitzicht biedt op een betaalde baan in de zorg. Wethouder Wim van Veen overhandigt de cursisten hun diploma.

Zorgtaal is een beroepsopleiding op mbo-niveau 1 met extra aandacht voor de Nederlandse taal. Een opleiding die al acht jaar bestaat. Het afgelopen cursusjaar was echter een bijzonder jaar voor de deelnemers, de opleiders van Westerhout, de docenten van het Horizon College en de gemeente Alkmaar. Het was voor het eerst mogelijk de opleiding voort te zetten op mbo-niveau 2. Wethouder Van Veen heeft vorig jaar het initiatief genomen voor dit nieuwe concept en voelt zich ook zeer vereerd met het gebruik van zijn naam in de opleiding: Veenproject. Betrokkenen bij het opleidingstraject hebben de opleiding deze naam gegeven, waarbij VEEN staat voor Vernieuwend, Eenvoudig, Effectief en Nauwkeurig. " Allemaal kwalificaties die bij de opleiding passen", aldus de enthousiaste wethouder. Van Veen: "Tijdens de opleiding leer je een vak en de Nederlandse taal, een gouden combinatie. Mede door de opgedane werkervaring en de beheersing van de Nederlandse taal kunnen de cursisten gelijk aan de slag. Bij de start hebben zij deze garantie ook gekregen. Het moet hen extra hebben gemotiveerd. Geweldig."

Gelet op de toenemende vergrijzing, ook onder de allochtone ouderen, en een dreigend personeelstekort in de ouderenzorg zijn extra werkers in de zorg hard nodig. Door allochtone vrouwen een opleiding aan te bieden, snijdt het mes aan twee kanten. Allereerst biedt betaald werk vrouwen meer zelfstandigheid en een ander sociaal netwerk. En daarnaast draagt het bij aan het oplossen van het personeelstekort in de zorg. Wethouder Van Veen: "Hun culturele achtergrond is sowieso een welkome aanvulling. Juist door de groeiende groep allochtone ouderen die zorg behoeven."

Noot voor de pers: De diploma-uitreiking vindt 24 juni tussen 16.00 en 17.00 uur plaats in Zorgcentrum Westerhout, Van Houtenkade 3, Alkmaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maaike Jordens, tel 072 548 8934