Bernard Essers (1893-1945), grafiek en tekeningen


Fantasie en werkelijkheid in zwart en wit

BERGEN NH, 20080522 -- Tegelijk met de tentoonstelling Feest! presenteert museum Kranenburgh (Bergen, nh) van 24 juni t/m met 2 november 2008 een expositie van grafiek en tekeningen van Bernard Essers (1893-1945): Fantasie en werkelijkheid in zwart en wit. De op Java geboren Essers werkte voornamelijk in Bergen (nh) waar hij bevriend was met schilders van de Bergense School en kunstenaars van De Nieuwe Kring. De tentoonstelling zal ongeveer honderd werken omvatten en geeft een goed beeld van Essers als graficus, tekenaar en portrettist.

William Morris en Graadt van Roggen
Bernard Essers werd kunstenaar deels door studie en deels door adviezen van vrienden. Hij studeerde o.a. aan het Royal College of Art in Kensington en Londen, waar vooral de lessen uit de decoratieve school van William Morris hem zeer aanspraken. In Nederland nam hij etslessen bij de graficus Johannes Graadt van Roggen. Daarna legde hij zich toe op de houtgravure. Als zelfstandig kunstenaar begon Essers met het maken van afbeeldingen - houtgravures - bij literaire werken. Al spoedig verwierf hij opdrachten voor bibliofiele uitgaven.

Natuur en Indische cultuurIn zijn vrije werk domineerden aanvankelijk immateriële onderwerpen, geïnspireerd op natuur en Indische cultuur. Daarna volgden veel landschappen. Hij maakte ook tekeningen en aquarellen, maar grafiek was zijn metier. Tijdens het interbellum was hij vooral bekend om zijn fraaie houtsneden en houtgravures. In de tweede Wereldoorlog werd hij met zijn gezin geëvacueerd naar Twente en Friesland, waar hij in 1945 overleed.MonografieBij de expositie verschijnt een monografie van de auteurs Piet Spijk en Annemarie Timmer. Het boek is o.a. te verkrijgen aan de kassa van museum Kranenburgh; de prijs is E 29,95

In het Drents museum in Assen is gedurende deze periode een overzichtstentoonstelling te zien van Bernard Essers, onder de titel Een wereld in zwart-wit, grafiek en tekeningen van Bernard Essers.





Emmy Kanon