Rechtbank dwingt CBG om besluit Strattera-rapport te herzien


AMSTERDAM, 20080624 -- De bestuursrechtbank eist van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dat ze binnen 6 weken een nieuw besluit neemt over de openbaarmaking van het tot nu toe door hen geheim gehouden Strattera-rapport. Alle gronden die het CBG had aangevoerd om het rapport niet openbaar te hoeven maken zijn door de rechtbank afgewezen. De rechtbank geeft hiermee een duidelijk statement af over het belang van openbaarheid van gegevens boven commerciële belangen.

Het gaat om een in 2005 in Engeland geschreven evaluatierapport (Preliminary Assesment report - Strattera (atomoxetine) - Risk Benefit Assessment) over de bijwerkingen van Strattera nadat het middel 5 jaar op de markt was. Strattera is een antidepressivum dat voornamelijk voorgeschreven wordt aan ongeveer 11.000 Nederlandse kinderen met de diagnose ADHD. ADHD-diagnoses worden niet gesteld op basis van objectieve medische testen maar op een opinie van een psychiater.

In 2006 vroeg de coördinatrice van het Nederlands Comité voor de REchten van de Mens (NCRM), Hanneke Teunisse, het evaluatierapport op in het kader van de Wet Openbaarheid Bestuur. Na een lange warrige procedure en diverse weigeringen van het CBG werd de zaak twee weken geleden behandeld door de bestuursrechtbank.

De rechtbank deed binnen twee weken uitspraak in deze zaak. De primaire weigeringsgrond van het CBG, namelijk een mogelijke schending van de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Engeland werd als onvoldoende gemotiverd terzijde geschoven. De secundaire weigeringsgronden, namelijk de mogelijke herkenbaarheid van medische gegevens van patiënten en de commerciële belangen van de producent van strattera (Eli Lilly) werden eveneens als niet deugdelijk gemotiveerd terzijde geschoven. De rechtbank vernietigde het eerdere besluit van het CBG om het rapport niet openbaar te maken en eist dat er binnen 6 weken een nieuw besluit wordt genomen. Het CBG kan in hoger beroep gaan tegen deze uitspraak.

Teunisse stelt: "We zijn erg blij met deze duidelijke en snelle uitspraak. Wij verwachten dat het CBG nu snel met een positief besluit komt. Volwassen gebruikers, ouders van kinderen die strattrea slikken en voorschrijvers hebben recht op deze informatie. Recente gegevens van de Amerikaanse Food and drugs Administration vermelden 95 sterfgevallen door Stratttera tussen 2004 en 2007. Dat zijn bijna drie doden per maand. snelle openbaarmaking van dit rapport kan voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen. Mensen overlijden aan Strattera door zelfmoord, leverbeschadigingen en hatrkwalen. Zeker de helft van de slachtoffers zijn kinderen. De jongste Strattera-gebruiker die zelfmoord pleegde was 9 jaar oud. We weten niet of er in Nederland ook mensen zijn die ervaring hebben met de levensbedreigende bijwerkingen van Strattera. We zouden graag met ze in contact komen.

Het NCRM stelt al 22 jaar misstanden in de Nederlandse psychiatrie aan de kaak. aan de basis van het probleem rond bijwerkingen van psychiatrische medicatie ligt het feit dat er geen lichamelijke tests bestaan om psychiatrische diagnoses te onderbouwen, het blijven meningen van psychiaters over het gedrag en de emoties van anderen. De snelle stijging van het aantal diagnoses maakt dat er miljarden verdient worden aan dit soort medicatie en dat de verleiding om negatieve informatie voor gebruikers achter te houden erg groot is. Toch is er in de afgelopen jaren veel bekend geworden over de bijwerkingen van b.v. ADHD-medicatie en zijn er wereldwijd tientallen waarschuwingen afgegeven vanwege het risico op; zelfmoord, agressie, psychoses, hallucinaties, hartkwalen en vele andere lichamelijke aandoeningen.

Voor meer informatie: Hanneke Teunisse

Tel: 020-4942510





Ingezonden persbericht