Gemeente Utrecht

Sloop deel Muziekcentrum Vredenburg van start

Vandaag start de sloop van een deel van Muziekcentrum Vredenburg. Het nieuwe Muziekpaleis, dat ook de grote zaal van het huidige muziekcentrum gaat bevatten, is hiermee een stap dichterbij gekomen. Tijdens de bijeenkomst die gisteren plaats vond sprak wethouder Harm Janssen van een 'historisch moment voor de stad'.

Tijdens de plechtigheid daalde de Engel die het gebouw sierde neer op aarde. Ze landde voor de voeten van Herman Hertzberger, de architect die zowel het muziekcentrum als het muziekpaleis ontwierp. De Engel krijgt een plek in het Muziekpaleis, net als andere elementen die afkomstig zijn van 'De Utrecht', het verzekeringsgebouw dat plaats moest maken voor Hoog Catharijne.

Tijdens het dalen van de Engel bracht stadsdichter Ingmar Heytze een ode aan het oude Muziekcentrum. Grafisch kunstenaar Ramon Verberne maakte op basis van dit gedicht een zeefdruk. Burgemeester Aleid Wolfsen bood Herman Hertzberger de eerste druk van deze zeefdruk aan.

Drie partijen tekenen overeenkomst
Gisteren vond ook de symbolische ondertekening plaats van de samenwerkingsovereenkomst tussen SJU, Tivoli en de gemeente Utrecht en de statuten van de nieuwe organisatie. Zij vormen straks gezamenlijk het bestuur van het nieuwe Muziekpaleis. Het gebouw krijgt een hoogte van 43 meter en er is ruimte is voor vijf muziekzalen met in totaal ruim 5.000 stoelen. De grote zaal blijft behouden en wordt gerenoveerd en er komen vier nieuwe zalen bij voor pop, jazz, cross-over en kamermuziek. De opening is naar verwachting eind 2012.

Informatieavond Muziekpaleis op 24 juni
Voordat de bouw van het Muziekpaleis echt kan starten, wordt eerst een zogenaamde artikel 19-procedure doorlopen. Deze is 11 juni gestart. Over deze procedure, maar ook over het ontwerp van het Muziekpaleis, organiseert gemeente Utrecht een informatieavond op dinsdag 24 juni. Hertzberger licht het ontwerp toe en diverse experts van de gemeente zijn aanwezig voor de beantwoording van vragen. De informatieavond vindt plaats van 19.30 uur tot 21.00 uur in het Infocentrum Stationsgebied, Gildenkwartier 193 in Hoog Catharijne. Vanaf 19.00 uur is de deur geopend.

Bijlagen

- Ode aan het Vredenburg van Ingmar Heytze

- Zeefdruk ter gelegenheid van de start van de sloop van het Vredenburg door Ramon Verberne



Gemeente Utrecht