Het Nationaal Archief


Poparchief in bewaring bij het Nationaal Archief

Den Haag, 23 juni 2008

Fanmail van Doe Maar en 2 Unlimited in te zien

Op 24 juni 2008 wordt het archief van de Stichting Nationaal Pop Instituut, voorheen Stichting Popmuziek Nederland, in bewaring gegeven aan het Nationaal Archief. Hiertoe tekenen Janneke van der Wijk, directeur Muziekcentrum Nederland en Martin Berendse, directeur van het Nationaal Archief, op dinsdag 24 juni om 16.15 uur (gewijzigde aanvangstijd) in het Nationaal Archief de overeenkomst. Jaap van Beusekom, oud-directeur van het Nationaal Popinstituut, zal een toespraak houden over 30 jaar Popinstituut. Voor het Nationaal Archief is het archief een enorme aanwinst: het archiefmateriaal schetst een beeld van de ontwikkeling van de Nederlandse popmuziek. Een belangrijke aanvulling voor het archief, populaire Nederlandse muziek ontbrak nog vrijwel volledig.
Voor iedereen die daar belangstelling voor heeft, is het archief vanaf 24 juni te raadplegen op de studiezaal van het Nationaal Archief. Bovendien is er vanaf die datum op de website van het Nationaal Archief (www.nationaalarchief.nl) een expositie met stukken uit het archief te zien.

Het archief beslaat de periode van 1975 tot en met 2007. In de eerste plaats gaat het om een bestuursarchief van de Stichting Popmuziek Nederland (SPN). Deze stichting behartigde de belangen van de popmusici en de popmuziek in Nederland. De SPN hield zich o.a. bezig met het uitgeven van publicaties, het stimuleren van jong talent, het inrichten van een database voor de Nederlandse popmuziek en het uitgeven van het gratis popmagazine FRET.
In 1997 verandert de SPN in de Stichting Nationaal Pop Instituut. Het NPI heeft zich voornamelijk opgeworpen als dé dienstverlenende organisatie voor iedereen die iets wil weten over de vaderlandse popmuziek en cultuur.

Het archief documenteert in de eerste plaats de activiteiten van (het bestuur van) de SPN/NPI, maar het bevat daarnaast ook enkele interessante deelcollecties, te weten het archief van de Grote Prijs van Nederland en twee collecties met fanmail: van Doe Maar uit zijn topperiode en van 2 Unlimited. Door de terugkeer van Doe Maar op het podium, op 10 en 12 juli a.s. in de Kuip van Rotterdam, krijgt de historische collectie een actuele betekenis.

Over het Nationaal Archief
Het Nationaal Archief (www.nationaalarchief.nl) is de grootste archiefbewaarplaats van Nederland. Het beheert de archieven van de nationale overheid, zoals de ministeries, de Hoge Colleges van Staat en het Kabinet van de Koningin. Naast de overheidsarchieven vinden ook archieven van instellingen en particulieren met een (inter)nationale betekenis er een plaats. Daarmee is het Nationaal Archief het informatiecentrum voor de nationale geschiedenis en voor de historische rol van Nederland in de wereld.