Persbericht 2008-4 van de Plant Sciences group van Wageningen UR 24 juni 2008

Wimbledon = aardbeien = Elsanta = Wageningen UR

Bezoekers Wimbledon eten 27.000 kg aardbeien van Wagenings ras

Ook dit jaar zullen Elsanta- aardbeien met slagroom op Wimbledon het belangrijkste voedsel zijn. In Engeland is Wimbledon traditioneel verbonden met aardbeien met slagroom. Op Wimbledon zelf wordt tijdens het toernooi 27.000 kilo aardbeien gegeten. Maar ook buiten het stadion worden er tijdens Wimbledon veel meer aardbeien verkocht dan voor en na het toernooi. Wimbledon zelf geeft al jaren de voorkeur aan aardbeien van het ras Elsanta. Dat ras is door Wageningen UR ontwikkeld.

Kennen wij de aardbei vooral als zomerkoninkjes, voor Britten staan aardbeien gelijk aan Wimbledon. En andersom. Volgens de internetsite van Wimbledon is de traditie van aardbeien met slagroom waarschijnlijk net zo oud als het toernooi zelf. Feit is dat de aardbeiverkoop tijdens het toernooi, binnen én buiten het stadion, een enorme vlucht neemt.

De organisatie van Wimbledon kiest al jaren voor aardbeien voor het ras Elsanta. Een ras van Nederlandse bodem: het is door Wageningen UR ontwikkeld. Elsanta is trouwens al jaren hét topras in heel Noordwest Europa. Als je bij de groenteboer of de supermarkt aardbeien koopt, koop je met 90% zekerheid Elsanta's. Als je goed kijkt, kan je de naam vaak terugvinden op de verpakking. Elsanta heeft lekkere, mooie en stevige vruchten, en is goed houdbaar en transporteerbaar. Daardoor kan Wimbledon erop vertrouwen dat hun bezoekers een goede kwaliteit aardbeien op hun bordje krijgen.


---