Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Nieuw jurylid Anton Wachterprijs

Amsterdam/Harlingen, 24 juni 2008 - Joke Linders versterkt de vakjury van de Anton Wachterprijs, een prijs toegekend aan de auteur met het beste literaire prozadebuut in de twee jaar voorafgaand aan de uitreiking. De prijs is ingesteld in 1977. Collega-juryleden van Joke Linders zijn Maarten 't Hart, Jo Huizinga (voorzitter), Wam de Moor en Martin Ros.

Joke Linders
Joke Linders is biograaf, criticus en literair journalist. Ze was jurylid van diverse literaire prijzen, adviseerde culturele instellingen en stond aan de wieg van Literatuur zonder leeftijd, een essayistisch tijdschrift over jeugdliteratuur. Ze was een van de initiatiefnemers van de Woutertje Pieterse Prijs. Joke Linders studeerde Algemene Literatuurwetenschappen aan de Rijks Universiteit Leiden en promoveerde aan de Rijksuniversiteit Utrecht op Doe nooit wat je moeder zegt. Annie M.G. Schmidt - de geschiedenis van haar schrijverschap.

Anton Wachterprijs

De Anton Wachterprijs is een tweejaarlijkse prijs voor het beste prozadebuut naar oordeel van een vakjury. De prijs is onder meer toegekend aan A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Paul Verhuyck, Arnon Grunberg en Christiaan Weijts. De winnaar wordt gekozen op basis van unanimiteit en op grond van overwegingen die in het juryrapport publiek worden gemaakt. De Anton Wachterprijs bestaat uit een replica van het Anton Wachterbeeld op de Voorstraat te Harlingen. Ook omvat ze een geldbedrag. De eerstvolgende uitreiking van de Anton Wachterprijs is op zaterdag 8 november in de Grote Kerk te Harlingen. Eind augustus/begin september zal een nominatielijst worden bekendgemaakt.

Harlingen/Lahringen

De Anton Wachterprijs is vernoemd naar de hoofdpersoon uit de autobiografische getinte romancyclus van Simon Vestdijk. Vestdijk groeide op in het Friese havenstadje Harlingen. Anton Wachter, zijn alter ego, leefde in Lahringen. 'De Werfgracht bijvoorbeeld was niets anders dan een baan van straatstenen die niet eindigen wilde (...). Het enig dubbelzinnige aan het begin van de Werfgracht: de sombere Roomse kerk met een steegje ernaast, kon zeker niet tegen al die lichte, geruststellende geometrie op.' Harlingen heeft ook andere bekende auteurs voortgebracht, onder wie J.B. Schuil en

K. Norel.

Voor meer informatie over de Anton Wachterprijs:
Uphill Battle boekpromotie
Jan Louwers

06-42089568
redactie@uhb.nl
www.antonwachterprijs.nl