Gemeente Cromstrijen


Eerste Nationaal Landschap Centrum geopend in Numansdorp

24-06-2008

Vrijdag 20 juni opende de heer Borgdorff, voorzitter van de Commissie Hoeksche Waard, het Nationaal Landschap Centrum in Numansdorp. Door het wegtrekken van een langgerekte sticker onthulde hij de naam van het NLC op een bijna 32 meter lange picknicktafel. Deze tafel is bedrukt met uitspraken van kinderen over de Hoeksche Waard en is een geschenk van de architect van het gebouw, architectenbureau Roos en Ros uit Oud-Beijerland.

Staatssecretaris Huizinga was door ziekte verhinderd en liet haar speech uitspreken door plaatsvervangend directeur-generaal de heer Veringa. Voorafgaand aan de opening bezochten ongeveer 230 genodigden het symposium van waterschap Hollandse Delta met als thema: 'water in relatie tot biodiversiteit.' Sprekers op het symposium waren: ing. J.M. Geluk (dijkgraaf waterschap Hollandse Delta), ing. H. Scheele (agrariër) en prof. dr. C.P. Veerman (voorzitter Natuurmonumenten).

Zaterdag was de open dag van het Nationaal Landschapcentrum voor publiek. Beheerder Cees Mesker schatte het aantal bezoekers op bijna vierhonderd, voornamelijk streekgenoten. Cees Mesker was erg tevreden over de eerste publieksdag die "hartstikke prettig" is verlopen. Op de open dag van het bezoekerscentrum van het Hoekschewaards Landschap was de permanente expositie over het polderlandschap voor het eerst door het publiek te bewonderen. Levensgrote fotokaarten behandelen daarbij de belangrijkste thema's die spelen op het eiland. Bijvoorbeeld landbouw, recreatie, wonen, cultuurhistorie en de regionale bedrijvigheid.