Gemeente Rotterdam

Nr.115
24 juni 2008

Gemeente stelt 1,6 miljoen euro beschikbaar

Meer conciërges op Rotterdamse basisscholen

Vanaf het nieuwe schooljaar kan elke basisschool in Rotterdam beschikken over een conciërge. Dit wordt mogelijk gemaakt door extra geld van het Rijk en de gemeente Rotterdam. Voor scholen is deze functie van groot belang voor het ontlasten van leraren en schoolleiders. Leraren kunnen zich zo richten op lesgeven en hoeven zich geen zorgen te maken over de bedrijfsvoering op school. Ook zorgt een conciërge op school voor meer veiligheid. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) heeft vandaag samen met wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) tijdens een werkbezoek aan Brede School Nesselande de Rotterdamse conciërgeregeling getekend.

Onderwijswethouder Leonard Geluk: "Met deze regeling vervullen we een lang gekoesterde wens van scholen. Zij geven aan dat een goede conciërge op school cruciaal is. Een conciërge neemt schoolleiders en leraren veel werk uit handen, zodat zij zich optimaal kunnen richten op hun belangrijkste taak: het ontwikkelen van talenten." Zeker bij een verlengde schooldag, zoals op steeds meer scholen het geval is, neemt de noodzaak van een conciërge toe. Ook kunnen conciërges administratieve taken vervullen zoals het bijhouden van het verzuim. Maar ook nu schoolgebouwen vaker buiten schooltijd hun deuren openstellen, is een goede conciërge noodzakelijk.

Extra bijdrage rijk en gemeente
Voor extra ondersteunend personeel zoals conciërges heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (onderwijs) landelijk structureel 20 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het budget voor deze regeling maakt deel uit van de 1 miljard euro die beschikbaar is voor het oplossen van het lerarentekort. Rotterdam stelt nu 1,6 miljoen beschikbaar zodat schoolbesturen met de bijdrage van het rijk de conciërges kunnen betalen. Scholen kunnen het geld gebruiken om de tijdelijke financiering van hun huidige conciërge structureel te maken maar de regeling is ook bedoeld voor scholen die nu nog helemaal geen conciërge hebben.

Noot voor de redactie/