Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag/Amsterdam, 24 juni 2008

NBL en PwC ontwikkelen analyse-instrument voor virtuele loketten

Nederland BreedbandLand en één van haar leden, PricewaterhouseCoopers (PwC), hebben een analyse-instrument voor virtuele loketten ontwikkeld. In regio's en woonwijken werken commerciële en maatschappelijke sectoren samen om de leefbaarheid lokaal te versterken en te vergroten. Vooral daar waar het overbruggen van afstand lastig is, bundelen zij hun dienstverlening via breedbanddiensten zoals virtuele loketten. Regionale bestuurders en beslissers kunnen nu met dit instrument een duidelijk beeld krijgen, wat de businesscase van dergelijke virtuele loketten zou kunnen zijn. Zo'n businesscase is essentieel voor het betrokken raken van marktpartijen.

Op meerdere plaatsen in Nederland wordt de inzet van virtuele loketten overwogen. In het Utrechts Westelijk Weidegebied wordt nu een virtuele loketten project gestart. In Friesland, de Kempengemeenten en in Drenthe is deze vorm van communicatie reeds geïntroduceerd. Virtuele loketten zijn vaak ruimten in bijvoorbeeld een dorpshuis of buurthuis, waar met zeer hoogwaardige video apparatuur bankzaken, adviesgesprekken, gemeentelijke diensten, e.d. kunnen worden geleverd. De ervaring die deze projecten heeft opgeleverd, is nu gemodelleerd tot een analyse-instrument, waarin tamelijk eenvoudig verschillende business strategieën kunnen worden doorgerekend. Op basis van dit instrument kunnen niet-financiële aspecten, zoals de totale reislast en toename van de vraag naar specifieke diensten, worden afgezet tegen financiële aspecten, zoals de netto contante waarde van virtuele loketten. De drie voornaamste voordelen zijn:

- het analyse-instrument kan eenvoudig gebruikt worden ter ondersteuning van de financiering van virtuele loketten vanuit de markt
- de uitkomsten van verschillende business scenario's en strategieën kunnen snel worden vergeleken. Met het analyse-instrument kan ieder businessmodel met argumentatie eenvoudig worden aangepast.

Met dit analyse-instrument kunnen betrokken bestuurders tevens interactief met hun medewerkers het economische effect van de introductie van virtuele loketten in hun regio vaststellen. Dit ondersteunt de beslissing om überhaupt tot implementatie over te kunnen gaan.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.nederlandbreedbandland.nl/virtueelloket

Over NBL
Nederland BreedbandLand is een onafhankelijk samenwerkingsverband van overheid en bedrijfsleven, dat maatschappelijke en economische sectoren stimuleert en helpt beter en slimmer gebruik te maken van breedband. Het NBL is actief in gezondheidszorg, onderwijs, MKB, overheidsdienstverlening en in het thema mobiel werken.

Noot voor de redactie (