Amnesty International

Persbericht Amnesty International
24 juni 2008.

Amnesty International voorziet verslechtering asielprocedure.

Amnesty International vreest dat binnenkort meer asielverzoeken in een versnelde procedure worden afgedaan. De versnelde procedure, zo blijkt uit recente kabinetsplannen, zal straks regel in plaats van uitzondering zijn.

Staatssecretaris van Justitie Albayrak heeft in de langverwachte notitie haar reactie op het rapport van de Commissie Scheltema bekend gemaakt. De Commissie Scheltema was in 2006 in zijn evaluatie van de huidige Vreemdelingenwet kritisch over de Nederlandse asielprocedure, die twee varianten kent: de normale en de versnelde procedure. De eerste duurt volgens de Commissie vaak te lang. Bij de tweede staat de zorgvuldigheid onder druk. De Commissie raadde aan de termijnen van de versnelde procedure te verlengen zodat een betere kwaliteit kan worden behaald.

In navolging van de commissie wil de staatssecretaris meer zorgvuldigheid in de versnelde procedure. Het plan is om deze procedure, die nu maximaal vijf dagen duurt, te verlengen tot acht dagen. "Deze minimale verlenging betekent voor veel asielzoekers een verslechtering," zegt Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland. "De staatssecretaris rekent er immers op dat meer asielaanvragen dan tot nu toe in de snelle procedure zullen worden afgedaan. De versnelde procedure is dan niet langer de uitzonderings- maar de 'algemene procedure', zo blijkt uit de plannen."

"In de versnelde procedure vinden gehoren altijd onder tijdsdruk plaats," aldus Nazarski. "Die tijdsdruk maakt dat regelmatig belangrijke elementen uit het asielrelaas worden gemist. Ik zie geen aanleiding om te denken dat die paar extra dagen hierin verandering gaan brengen."

De mogelijkheid van een 'verlengde procedure' blijft bestaan. Maar ook voor diegenen die worden doorverwezen betekenen de plannen een verslechtering. Volgens de plannen worden straks alle interviews ('nader gehoren') met asielzoekers uitsluitend in de snelle procedure afgenomen. Nu krijgen asielzoekers die worden doorverwezen naar de normale procedure opnieuw een nader gehoor. Een 'aanvullend gehoor' in de verlengde procedure blijft mogelijk, maar alleen als de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) dat nodig vindt.

"De aangekondigde maatregelen zullen in veel gevallen niet leiden tot meer zorgvuldigheid," denkt Nazarski. "De staatssecretaris wil met haar plannen het aantal vervolgaanvragen terugdringen, maar dat zal niet lukken zonder een zorgvuldiger eerste procedure".

Nazarski vindt dat in de plannen voorbij wordt gegaan aan de Commissie Scheltema. "Dat straks de versnelde procedure, met wat wijzigingen, de algemene procedure wordt, stemt somber. Daarmee wordt geen recht gedaan aan de conclusies van de Commissie Scheltema."


Noot voor de redactie-