Gemeente Rotterdam

Nr. 116

24 juni 2008

Rotterdam roept Tweede Kamer op: Stop Donner!

Rotterdam doet nogmaals oproep aan Donner om maatregelen instroom MOE-landers

Voorafgaand aan het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer op woensdag 25 juni a.s. doet Rotterdam nogmaals een beroep op het kabinet om de gemeente te helpen de toestroom van MOE-landers in goede banen te leiden. 'Drie maatregelen zijn daarvoor zeker nodig,' zegt wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid). Registratieplicht en certificering voor uitzendbureaus, het CWI dat uitvoering moet gaan geven aan zijn controlerende taak en handhaving van de tewerkstellingsvergunning voor Roemenen en Bulgaren tot 2012.' 'Minister Donner baseert zijn mening op theoretische cijfers van inschrijving in het GBA en verleende tewerkstellingsvergunningen. De Rotterdamse praktijk laat echter een heel ander beeld zien. De minister moet er nu echt werk van maken, anders krijgen kwetsbare wijken het te verduren,' aldus Dominic Schrijer.

De maatregelen die Rotterdam, opnieuw, voorstelt zijn:


* CWI moet controlerende taak oppakken

Volgens de gemeente heeft het CWI de taak om bij de aanvraag van de tewerkstellingsvergunning een aantal zaken te controleren o.a. of een woonadres voor de aanstaande werknemer geregeld is. Tot nog toe heeft het CWI hierop geen controles uitgevoerd, anders dan een aantal gegevens na te vragen bij de werkgever zelf. Pas op het moment dat de gemeente de gegevens doorkrijgt en eigen controles uitvoert, blijkt dat er dingen niet kloppen: het opgegeven adres bestaat niet, het is een adres waar bijv. een bedrijf gevestigd is en geen woning of er wonen te veel mensen in één woning. Als het CWI zijn controlerende taak opneemt, kunnen misstanden worden voorkomen.

· Registratieplicht en certificering

Er zijn naar schatting 5.000 á 6.000 malafide uitzendbureaus in Nederland. Zij zijn vaak verantwoordelijk voor uitbuiting van veel werknemers uit MOE-landen. Mensen worden onderbetaald, werken onder slechte arbeidsomstandigheden en worden slecht gehuisvest. Registratieplicht en certificering voor uitzendbureaus moet leiden tot tegengaan van dit soort misstanden. De voorgestelde certificering moet meer zijn dan de huidige NEN-certificering: ook CAO lonen en huisvesting moeten hierin worden opgenomen. Tot slot moet de overheid bedingen dat van alle bureaus - ook als straks een certificering verplicht is - de gegevens aan de overheid aangeleverd worden zodat controle mogelijk is. Werkgevers worden vervolgens verplicht om alleen met gecertificeerde uitzendbureaus te werken.

· Tewerkstellingsvergunning (TWV)

Door de tewerkstellingsvergunning, is het voor de overheid mogelijk om grip te houden om het aantal werknemers en de plekken waar zij werkzaam zijn en zich vestigen. Door het loslaten van deze verplichting wordt ook de grip kleiner. Om grip te houden op de instroom wil Rotterdam dat de tewerkstellingsvergunningverplichting voor Roemenen en Bulgaren gehandhaafd blijft tot 1 januari 2012. Zo kan eerst het huis op orde worden gesteld voordat een nieuwe groep mensen wordt toegelaten. De druk wordt anders onevenredig groot op bepaalde wijken in bepaalde steden.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam