Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Dinsdag 24 juni 2008.

Samenwerking tussen NOFA-gemeenten levert kostenvoordelen op

De samenwerking tussen de vier NOFA-gemeenten Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel en Kollumerland c.a. heeft interessante kostenvoordelen opgeleverd. Zo zijn bijvoorbeeld multifunctionals (kopieerapparaat, (kleuren)printer en scanner ineen) samen ingekocht. Dit leverde de vier gemeenten een voordeel van E 140.000 per jaar op. Over de gehele contractperiode (5 jaar) met de leverancier wordt in totaal E 700.000 uitgespaard. Nu kost het 24 eurocent om een kleurenkopie of -print in het gemeentehuis te maken, straks wordt dit 20 cent goedkoper. Ook is de brandverzekering voor de vier gemeentehuizen gezamenlijk aanbesteed. Dit levert de vier gemeenten een besparing van zo'n E 60.000 op.

Minder regels voor burgers en bedrijven
De NOFA-gemeenten hebben de ambitie om de administratieve lasten voor burgers en bedrijven te verminderen. De gemeentelijke regels en procedures worden doorgelicht om te kijken welke overbodig zijn of eenvoudiger kunnen en hoe dit kan. Voor dit onderzoek hebben zij een subsidie van het ministerie van Financiën gekregen. Elke NOFA-gemeente kan beschikken over een bedrag van E 16.913. Daarnaast betaalt elke gemeente E 5.587 mee. Eind 2008 is het onderzoek klaar.

Door als NOFA-gemeenten samen te werken is het mogelijk om onderwerpen in te dienen als landelijk voorbeeldtraject. Zo is er een plan om allerlei regels die vallen onder de Wet werk en bijstand (Wwb), zoals bijvoorbeeld bijzondere bijstand en de Lauwerspas, te integreren in een nieuwe systematiek. Burgers kunnen via allerlei regelingen nog aanvullingen krijgen op hun Wwb-uitkering, maar dit is vaak ingewikkeld en onduidelijk. Daarnaast willen de NOFA-gemeenten de leerplichtadministratie in samenwerking met de scholen vereenvoudigen. Nu kost het bijhouden van zo'n administratie veel tijd.

Onlangs hebben de vier colleges uitgesproken dat ze hun samenwerking in NOFA-verband verder willen voortzetten.



Ingezonden persbericht