Gemeente Utrecht

Gemeente presenteert werkprogramma 'Utrecht creëert Nieuwe Energie'

Utrecht in 2030 klimaatneutraal

De jaarlijkse uitstoot van koolstofdioxide (CO2 ) moet in 2012 in de stad Utrecht met 75.000 ton verminderd zijn. Wereldwijde reductie van de uitstoot van dit verbrandingsgas is van groot belang om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. De Utrechtse CO2-reductie in 2012 is een belangrijk ijkpunt om te zien of de stad op koers ligt bij het realiseren van de ambitie om in 2030 als stad klimaatneutraal te zijn. In het werkprogramma 'Utrecht creëert Nieuwe Energie' zet de gemeente in op nauwe samenwerking met het bedrijfsleven, kennisinstellingen en bewoners van de stad om de doelstelingen voor 2012 en 2030 te halen. Zelf geeft de gemeente het goed voorbeeld. Al in 2012 moet de gemeentelijke organisatie klimaatneutraal zijn. Mocht dat niet het geval zijn dan zal de gemeente de resterende CO2 uitstoot compenseren door investeringen in duurzame energie of bosaanplant.

Met 'Utrecht creëert Nieuwe Energie' kiest Utrecht voor een stadsbreed energie- en klimaatprogramma op de belangrijkste thema's in de stad: Wonen, Werken en Mobiliteit. Het doel is om op deze thema's in 2012 respectievelijk 30.000, 30.000 en 15.000 ton CO2 te reduceren. Dat is een forse uitdaging. Met een gezamenlijke inspanning van bewoners, bedrijven en gemeente is dat doel haalbaar. Zelf wil de gemeente als organisatie al in 2012 CO2-neutraal zijn. Met de inkoop van 100% groene elektriciteit, het energiezuinig verlichten van de openbare ruimte, toepassing van restwarmte via stadsverwarming en CO2 compensatie is de gemeente nu al voor meer dan 70 % CO2 neutraal. Met het realiseren van een energiezuinig stadskantoor in het stationsgebied komt de 100 % doelstelling binnen bereik.

Innovatie en duurzaamheid
Ook in de stad zijn er legio innovatieve en duurzame energiemaatregelen mogelijk. Om deze mogelijkheden beter te benutten zoekt de gemeente de samenwerking met partijen op om de CO2-uitstoot te verminderen. Het gaat daarbij om meer dan het uitvoeren van een milieuverplichting. Het gezamenlijk zoeken naar innovatieve en duurzame oplossingen draagt bij aan de economische versterking van stad en regio en versterkt het beeld van Utrecht als 'marktplaats' van talent, kennis, creativiteit en duurzaamheid'. De gemeente wil dit samenwerkingsproces faciliteren, stimuleren, en waar nodig regisseren. Ook wil de gemeente de behaalde resulaten zorgvuldig monitoren.

Bewoners, bedrijven en gemeente
Bewoners, bedrijven en gemeente hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om CO2 te reduceren. Met 35.000 ton CO2 reductie in 2012 levert de gemeente een forse bijdrage. Deze bijdrage is verwaarloosbaar klein in vergelijking met de meer dan een miljoen ton grootte CO2 uitstoot van de stad. Dit is begrijpelijk. De gemeente is immers 'maar' een van de spelers in een stad met 152.000 huishoudens en de 20.000 bedrijven.

Energiemaatregelen
Bewoners en bedrijven zijn de partijen die ieder voor zich, en gezamenlijk veel, CO2 kunnen reduceren door een combinatie van maatregelen:
* Energiebesparing: bij aanschaf of vervangen van elektrische apparatuur spaarlampen te kopen en te gebruiken en/of energiezuinige koelkasten e.d, bij verbouwen hoogrendement dubbel glas en extra dak-, vloer-, muurisolatie toe te passen;
* Nieuwe vormen van energie te toepassen: zoals zonneboilers, zonnepanelen en inkoop groene stroom. Vooral grootschalige energieopslag in de bodem is voor het Staionsgebied en het nieuwe stadscentrum Leidsche Rijn een interessante optie.
* Zo efficiënt mogelijk met fossiele brandstoffen om te gaan: door nog meer dan tot nu toe de restwarmte te benutten van energiecentrales via stadsverwarming , nog meer toepassing van HR ketels e.d.

'Utrecht creëert Nieuwe Energie' staat voor 'Nieuwe Energie' in Utrecht. Letterlijk door het toepassen van concrete energiemaatregelen om CO2 te reduceren en figuurlijk door de onderliggende waarden van samenwerking, innovatie en duurzaamheid.