Ingezonden persbericht


Krakers en projectontwikkelaar voor behoud sociale woningbouw

Waar woningbouwvereniging Eigen Haard de handdoek in de ring gooit komen krakers en een projectontwikkelaar met een alternatief plan. Het Verbindingsblok, gelegen in de Amsterdamse buurt De Pijp, moet zo worden gered van sloop. De huidige eigenaar, woningbouwcorporatie Eigen Haard, wilt na sloop enkel luxe koopappartementen terugbouwen. In het alternatieve plan wordt het blok gerenoveerd en zal 50 % behouden blijven voor sociale huur.

Theo Fiselier van koophuis Amsterdam is betrokken bij het plan en spreekt over een nieuw concept. "We hebben hier de kans om te laten zien dat het ook anders kan. Er zal in eerste instantie geen winst worden behaald. De panden zijn lange tijd niet onderhouden en daar gaat veel geld inzitten. Verkoop van de bovenste etages maakt het plan financieel haalbaar''. De potentiële ontwikkelaar en de krakers proberen ook naar de politiek duidelijk te maken dat hun plan in het belang is van de buurt.

Eigen Haard heeft het blok middels subsidies in de jaren negentig in handen gekregen. Dit in het kader van het Convenant Kleine Beurtbezit. In ruil daarvoor moest zorg worden gedragen voor verhuur en onderhoud. Eigen Haard verzuimde echter om onderhoud te plegen en de rechten van hun eigen huurders te waarborgen. Het niet onderhouden van de panden leidde tot verschillende gevaarlijke situaties. Het behoort tot de kerntaken van de corporatie om betaalbare huisvestiging voor iedereen te realiseren, speculeren en winst nastreven niet. Samen met een particulier nemen we die verantwoordelijkheid nu over. Het kan niet zo zijn dat een woningbouwcorporatie panden met gemeenschapsgeld in handen krijgt, vervolgens niet onderhoud en dan binnen loopt op de verkoop. De corporatie stelt zich hiermee op als ordinaire speculant.

Het sloop nieuwbouwplan van Eigen Haard stuit ook op grote bezwaren vanuit de Welstand Commissie. De architectuur is niet passend voor de buurt en het plan voldoet niet aan de welstandsnota. Tevens spreekt Commissie Welstand zich nadrukkelijk uit voor renovatie van de karakteristieke panden en stelt keer op keer de vraag aan het stadsdeel waarom hier sprake moet zijn van sloop. In het alternatieve plan wordt wel voldaan aan de eisen van Welstand en zullen de panden gerenoveerd worden en blijft hiermee de karakteristieke uitstraling van het blok behouden. Door middel van de mix van woonvormen voor verschillende leeftijdsgroepen en inkomens zal met het alternatieve plan in Het Verbindingsblok een differentiatie ontstaan waar menig ontwikkelaar of stadsdeel jaloers op zal zijn. Het alternatieve plan voor het Verbindingsblok is een uitstekende uitgangssituatie om nu eindelijk echt werk te maken van een gedifferentieerd stadsdeel.
---

BIJLAGE

L.K. Balkissoon

Postbus 51348
1007 EH AMSTERDAM

tel/fax: 020 - 777 07 98 * e-mail: balkissoon@zonnet.nl * Fortis bank 98.69.72.010

Toelichting alternatief plan voor Verbindingsblok in De Pijp

Amsterdam, 24 juni 2008

Onlangs is een samenwerkingsplan ontstaan voor ontwikkeling van het Verbindingsblok tussen de kraakgroep Verbindingsblok en de heer Balkissoon, een kleine projectonwikkelaar. Theo Fiselier van Koophuis makelaars speelt hierbij een bemiddelende rol en zal het proces begeleiden.

Het plan
De kraakgroep Verbindingsblok en de heer Balkissoon willen gezamenlijk het Verbindingsblok gaan renoveren.

De helft van de appartementen komen beschikbaar voor verkoop direct na renovatie en de andere helft worden sociale huurwoningen. Het idee hierbij is dat de koopappartementen een groot deel van de kosten van het renoveren van het hele blok zal dekken. Door deze constructie wordt het mogelijk in de andere helft van het blok huurwoningen te realiseren. Hierdoor ontstaat een levendige, gemengde leefomgeving waar voor diverse culturen en mensen plaats is en waar iedereen zich welkom voelt.

De 13 koopwoningen (7 grote appartementen van ongeveer 100 m2 en 6 kleinere appartementen van ongeveer 50 m2) zullen zich bevinden op de 2e en 3e verdieping (inclusief zolders). De 16 huureenheden, waaronder een publieke ruimte, diverse individuele woonruimtes (ongeveer 4) en woongroepruimtes (ongeveer 4) bevinden zich op de begane grond en 1e verdieping.

De krakers zullen actief meewerken aan dit plan. Zij zullen mee organiseren en bepalen hoe de begane grond en 1e verdieping ontwikkeld worden (inclusief ideeën rondom zonnepanelen en eco-maatregelen) - zolang de wensen niet in strijd zijn met het bouwbesluit en/of eisen van bouw- en woningtoezicht - en gaan na renovatie dit deel huren (mits zij recht hebben op een woonvergunning).

Haalbaarheid renovatie
Er is nadrukkelijk gekozen voor het renoveren van de panden. Door te renoveren blijft het unieke karakter van de panden en de wijk behouden.

Door bouwkundig bureau Feles, vertegenwoordigd door Alex Kat is een eerste haalbaarheidsonderzoek gedaan naar renovatie. Hieruit is gebleken dat renovatie tot de mogelijkheden behoort.

Financiering
Zoals gezegd gaat het plan ervan uit dat de verkoop van de 13 appartementen op de 2e en 3e verdieping een deel van de kosten zullen financieren.

Een eerste raming voor de benodigde investering (inclusief vernieuwing fundering en gevelherstel) voor het realiseren van dit project is geschat op EUR 3.200.000,- (exclusief aankoop panden). De opbrengst van de koopappartementen wordt geschat op EUR 3.400.000,-. De heer L.K. Balkissoon zal de rest van de investering financieren uit eigen middelen.

Achtergrond L.K. Balkissoon
Ruim 25 jaar is hij woonachtig in de Pijp en vindt het belangrijk zich in te zetten voor het bevorderen van het leefklimaat en -omgeving en wil hieraan graag actief een bijdrage leveren. Zo is ook dit idee ontstaan. Hij is tevens een kleine ontwikkelaar die inmiddels diverse projecten heeft gerealiseerd in o.a. De Pijp, waaronder een project in de Van Ostadestraat, diverse projecten in de Rustenburgerstraat. Daarnaast heeft hij een sociaal cultureel project in de Bellamystraat (stadsdeel Oud-West) gerealiseerd. Dit betreft een voormalige bioscoop/Turks cultureel centrum (Bellamystraat 49) dat is gerenoveerd tot een bruisend cultureel danscentrum, waar nu 2 grote dansscholen (Henny Jurrienstichting - voor professionele dansers en het Amsterdam Dance Centre - voor amateur- en professionele dansers) gehuisvest zijn.

Hij vindt het belangrijk dat er voor iedereen plaats is in de stad en dat we waar mogelijk het karakter van woningen behouden. Bovendien doet hij graag projecten met een sociaal karakter om zo ook voor mensen die minder kansen hebben, voorzieningen te realiseren.

Ontstaan samenwerking
De heer Balkissoon is eigenaar van een aantal appartement aan de overkant van het Verbindingsblok en heeft onlangs heeft een van de appartementen gerenoveerd. Gedurende dit project is hij in contact gekomen met de kraakgroep Verbindingsblok. Zijn idealen bleken te passen bij de idealen die de krakers nastreven, waardoor gezamenlijk dit plan ontwikkeld is waardoor een ideale situatie zal ontstaan voor alle partijen.

BIJLAGE


---- --