Gemeente Utrecht


Ingekomen 24 juni 2008

---


Mondelinge vragen van V. Oldenborg (Stadspartij Leefbaar Utrecht) inzake het onderhoud aan de Rode Brug.


In het kader van groot onderhoud wordt de Rode brug binnenkort volledig vernieuwd. De Rode brug vervult een belangrijke verbinding tussen Ondiep enerzijds en Overvecht anderzijds. De meest nabijgelegen bruggen (bij de Draaiweg en de Marnixlaan) liggen ruim 500 meter verderop. Hoewel het onderhoud noodzakelijk is, is het met name voor fietsers ongelukkig dat deze verbinding een jaar lang buiten gebruik zal worden gesteld. Voor voetgangers wordt wel een tijdelijke brug aangelegd.

Leefbaar Utrecht is van mening dat de overlast (die de onderhoudswerkzaamheden aan de Rode brug ontegenzeggelijk met zich meebrengen) beperkt moet worden. Leefbaar Utrecht heeft ernstige twijfels of dat ook werkelijk gebeurt. Daarom willen wij u de volgende vragen stellen.

1. Waarom rijden de busdiensten, die in hun normale lijnvoering de brug passeren, al zo lang voordat de brug feitelijk wordt afgesloten een andere route? Is dit slechts een kwestie van slechte communicatie of zijn er andere redenen voor aan te wijzen?
2. Is het College zich bewust van het belang van deze brug als fietsverbinding tussen de beide zijden van de Vecht?
3. Bezien in het licht van het belang dat uw College zegt te hechten aan het gebruik van de fiets in onze stad, vraagt Leefbaar Utrecht zich af waarom er voor gekozen is om slechts een vervangende tijdelijke brug voor voetgangers aan te leggen?
4. Is het College bereid om de geplande voetgangersbrug op te waarderen tot een brug die ook door fietsers kan worden gebruikt? Zo nee, waarom niet?
5. Wanneer starten de werkzaamheden aan de Rode brug nu echt?


---- --