Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Alter Ego - mijn avatar en ik

Vijftien dubbelportretten door Robbie Cooper, nu te zien in het Museum voor Communicatie, Den Haag

Choi is in het echte leven docent economie, maar in de digitale wereld is hij een meisje dat spullen verkoopt op de markt. De fototentoonstelling 'Alter Ego - mijn avatar en ik' laat vijftien treffende portretten zien van gamers en hun digitale alter ego's. Fotograaf Robbie Cooper (Londen, 1969) legde opvallende gelijkenissen en tegenstellingen vast van online gamers en hun avatars. In de museumwinkel is zijn fotoboek 'Alter Ego. Avatars and their creators' (2007) te koop. De tentoonstelling is te zien tot en met 4 januari 2009.

De aawerelden
Digitale werelden zoals Second Life, Lineage en World of Warcraft zijn in de afgelopen jaren enorm populair geworden. Het zijn grote sociale netwerken, waar mensen uit de hele wereld elkaar tegenkomen. Jong en oud, mannen en vrouwen, uit alle soorten milieus. In zo'n wereld zijn de bewoners avatars, die naar eigen inzicht kunnen worden vormgegeven, gekleed én van een karakter voorzien. Die digitale werelden lopen parallel aan onze werkelijke wereld, compleet met trends en hypes. Miljoenen mensen leiden zo een dubbelleven.

De portretten
Uit de dubbelportretten en korte interviews met de gamers, komen verschillende redenen naar voren voor de duik (en soms vlucht) in de virtuele wereld. Zo is Rurouni Kenshin de avatar van een Amerikaanse man met meervoudige lichamelijke handicap. Hij onderhoudt zijn sociale contacten in de digitale wereld, 80 uur per week. Rice is de avatar van een Amerikaanse transport officier en biedt hem de mogelijkheid geeft de gebeurtenissen in Irak een plek te geven. En Jova Song is de aantrekkelijke avatar van een Engelse huisvrouw die zo virtuele uitstapjes kan maken zonder een babysitter te moeten regelen. Ze poseert zelfs in pikante virtuele blaadjes.

Robbie Cooper
Robbie Cooper, fotojournalist sinds 1992, documenteerde onderwerpen als de oorlog in Somalië, verkiezingen in Zuid Afrika en Islamitisch fundamentalisme in Egypte. Sinds 1998 specialiseert hij zich in onderwerpen uit de massacultuur, met name het dagelijkse leven van doorsnee mensen in Amerika. Toen resultaten van een onderzoek naar de economieën van virtuele werelden werden gepubliceerd, was het voor Cooper duidelijk dat dit onderwerp moest worden vastgelegd. De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door zijn galerie in Parijs: Galerie Paule Friedland & Alexandre Rivault. De publicatie 'Alter Ego. Avatars and their creators' van Robbie Cooper kwam in mei 2007 uit bij Chris Boot Ltd. New York. Het boek is te koop in de museumwinkel.



Ingezonden persbericht