Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 24 juni2008

Kenmerk 110

Ondernemers Amsterdam investeren in Veiligheid

Wethouder Lodewijk Asscher, Economische Zaken, heeft samen met MKB- Amsterdam de eerste Subsidie Veilig Ondernemen uitgereikt aan ondernemer Joop de Zwijger van Chris Bloemsierkunst. Na meerdere inbraken te hebben meegemaakt heeft hij besloten te investeren in zijn veiligheid. Hij is de eerste ondernemer die én de aanvraag heeft ingevuld én daadwerkelijk een veiligheidsvoorziening, in zijn geval een camera, heeft laten installeren. Er zijn tot nu toe 180 aanvragen gedaan voor de Subsidie Veilig Ondernemen, waarbij de ondernemer een deel van zijn investering in veiligheidsmaatregelen vergoed krijgt. Er is in totaal 1 miljoen beschikbaar.

De Gemeente Amsterdam heeft deze subsidie ingesteld om samen met de ondernemer te investeren in meer veiligheid. De aandacht voor veiligheid bij ondernemers schiet er vaak bij in. Ondernemers hebben al veel aan hun hoofd en daarnaast speelt wellicht ook nog de Amsterdamse mentaliteit mee: die van relativering. Dat blijkt ook uit het onderzoek de Scorekaart Amsterdam. Amsterdamse ondernemers voelen zich relatief veilig, terwijl ze het eigenlijk zwaarder te verduren krijgen dan hun collega's in andere steden in de regio. Vooral kleinere ondernemers zijn slachtoffer van overvallen zoals avondwinkels, tabakszaken, videotheken en kleine horecagelegenheden.

Voor een gezond ondernemersklimaat is veiligheid cruciaal. Gemeente Amsterdam werkt binnen het Platform Criminaliteitsbeheersing samen met onder andere MKB-Amsterdam, de Kamer van Koophandel en de politie om een veilig(er) ondernemersklimaat te creëren.

Pb-110