Cap Gemini Nederland



Contactpersoon Capgemini: Contactpersoon Merrill Lynch: Madelon Kaspers Vie Blonk
+31 6 1003 5834 +31 6 2477 5567

Er zijn op dit moment 10,1 miljoen Vermogende Particulieren wereldwijd. Hun gemiddeld vermogen is voor het eerst hoger dan USD 4 miljoen.

De groei van dollarmiljonairs in Nederland is sterk afgenomen

Amsterdam, 24 juni 2008­ Aangedreven door een groei in de marktkapitalisatie van opkomende economieën steeg de rijkdom van s werelds high net worth individuals (HNWI`s1) met 9,4% tot USD 40.700 miljard in 2007, volgens het 12e World Wealth Report, dat vandaag door Merrill Lynch (NYSE: MER) en Capgemini is uitgebracht. Het aantal HNWI`s ter wereld steeg met 6% tot 10,1 miljoen, en het aantal ultra high net worth individuals (Ultra-HNWI`s2) met 8,8%. Voor het eerst in de geschiedenis van het rapport bedroeg het gemiddelde kapitaal per vermogende particulier meer dan USD 4 miljoen.

In Nederland steeg het aantal HNWI`s met 0,7%: van 117.400 in 2006 naar 118.200 in 2007. Deze stijging is significant minder dan de groei van 8,7% in 2006. Ook is deze groei beduidend minder dan de groei in Europa van 3,7%.

De wereldeconomie bevond zich in 2007 in een overgangssituatie, die werd gekenmerkt door sterk tegenovergestelde macro-economische omgevingen. Terwijl het momentum uit 2006 de onverminderde groei in de eerste paar maanden van 2007 hielp vasthouden, werd de economie geconfronteerd met steeds meer onzekerheden tegen het einde van het jaar. De mondiale groei bleef in 2007 solide, zowel in BNP als marktkapitalisatie ­ de twee primaire drijfkrachten voor vermogensaanwas. Sterke mondiale winsten in de eerste helft van 2007 bevorderden de groei van het kapitaal van vermogende particulieren wereldwijd; in de laatste twee kwartalen van het jaar boden de veerkrachtige opkomende economieën een goede tegenhanger tegen groeivertraging in de volwassen economieën. De wereldeconomie groeide met 5,1%, een kleine daling ten opzichte van de groei in 2006 (5,3%).

Opkomende Economieën en BRIC-landen koplopers
Indrukwekkende groei in de opkomende economieën werd voornamelijk gestimuleerd door de florerende export en een grotere binnenlandse vraag. De grootste regionale groei binnen de groep vermogende particulieren was in het Midden-Oosten, Oost-Europa, en Latijns-Amerika, met stijgingen van 15,6, 14,3, resp. 12,2%. Winsten in de export van grondstoffen, gekoppeld aan een groeiende internationale acceptatie van opkomende financiële centra als belangrijke mondiale spelers, droegen bij aan de groeipercentages van de opkomende economieën.

1 Personen met nettoactiva van ten minste USD 1 miljoen, afgezien van hun voornaamste woonhuis en hun consumptiegoederen.
2 Personen met nettoactiva van ten minste USD 30 miljoen, afgezien van hun voornaamste woonhuis en hun consumptiegoederen.


---

De BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) bleven de spil in de wereldeconomie in 2007, gedreven door indrukwekkende economische winsten en stevige groei in de marktkapitalisatie.

Uit het rapport van dit jaar blijkt dat het aantal vermogende particulieren en het vermogen waarover zij beschikken in 2007 is blijven stijgen, waarbij de grootste vermogensaanwas plaatsvond in de opkomende markten van India, China, en Brazilië, aldus Geoffrey Bruyn, Director Global Wealth Management bij Merrill Lynch Amsterdam. De nieuwe groeimarkten bieden enorme kansen voor vermogensbeheerders. Alleen vermogensbeheerders die hun bestaande dienstverlening, services en technologiestrategieën aanpassen en toespitsen op de unieke behoeften van deze groeimarkten zullen succesvol zijn.

Met 22,7% voert India de lijst aan van het sterkst groeiend aantal vermogende particulieren, gedreven door een groei in de marktkapitalisatie van 118% en een groei van het reëel BNP van 7,9%. Hoewel het reëel BNP van India minder was dan in 2006 (9,4%), worden de cijfers als stabieler en duurzamer beschouwd. China had de op een na grootste groei in het aantal vermogende particulieren, met een toename van 20,3% ­ een toename dankzij een groei in de marktkapitalisatie van 291% en een stijging van het reëel BNP met 11,4%. Hoewel de groeipercentages van marktkapitalisatie en BNP in China hoger lagen dan in India, groeide het aantal vermogende particulieren in India in 2007 sneller. Brazilië bezet de derde plaats wat betreft het groeipercentage van het aantal vermogende particulieren in 2007, met een stijging van 19,1%, aangezet door een stevige groei van de marktkapitalisatie (93%) en het reëel BNP (5,1%). Rusland is een van de tien landen wereldwijd waar de groep vermogende particulieren het snelste groeit, ondanks een lagere groei, van 15,5% in 2006 naar 14,4% in 2007. Een solide toename van 37,6% in marktkapitalisatie en 7,4% in reëel BNP gaf het groeiend internationaal belang in het land als mondiaal speler aan.

Explosieve groei marktkapitalisatie in opkomende markten Nu een aanzienlijk deel van het kapitaal van vermogende particulieren is belegd in aandelen, is het resultaat van de marktkapitalisatie een bepalende factor voor de vermogensaanwas van vermogende particulieren. Terwijl de conventionele indexen op de Amerikaanse, Europese en Aziatische aandelenmarkten een matige groei lieten zien, deden veel opkomende markten het buitengewoon goed, met stevige winsten. Zo bleef bij verscheidene marktindexen van de Dow Jones de omzet in 2007 bescheiden (gemiddeld: 6,8%), ver beneden het gemiddelde van 17.3% uit 2006. De meeste grote Europese en Aziatische indexen bleven beperkt tot een eencijferige groei; de prestatie van s werelds slechtste index, de Nikkei 225, bedroeg -11,1%, terwijl de bestpresterende Europese index, de Duitse DAX, de enige grote conventionele index was die het resultaat van 2006 wist te overtreffen en een tweecijferige groei wist vast te houden.

Vooral gevoed door organische prijsstijgingen groeiden de beurzen van Shanghai en Shenzhen met 303 respectievelijk 244%. De Bombay Exchange en de National Stock Exchange in India zagen een groeipercentage van 122 respectievelijk 115.

Het verschil in de groei van marktkapitalisatie in volwassen en opkomende economieën was in 2007 veel uitgesprokener dan in voorgaande jaren, zei Patrick Neuwirth, management consultant bij Capgemini. Ondanks de geringere groei op de conventionele beurzen en grote volatiliteit in de markt zagen we op verscheidene opkomende beurzen een stevige groei in 2007, wat een verdere aanzet voor de mondiale rijkdom betekent.

Een record aan beursgangen in opkomende markten.
Opkomende markten droegen substantieel bij aan de mondiale recordactiviteit op het gebied van beursgangen in 2007. Met meer dan 1.300 beursgangen werd zo`n USD 300 miljard opgehaald -- en de opkomende markten bezetten 7 plaatsen in de top 10. De BRIC-landen toonden zich buitengewoon sterk
---

op dit gebied, en waren goed voor 39% van het wereldwijde volume aan beursgangen, tegenover 32% in 2006.

De kapitaalstromen van particulieren naar opkomende markten namen in 2007 ook toe. China trok in absolute zin in 2007 de grootste hoeveelheid particulier kapitaal aan: zo`n USD 55 miljard. Opkomende Europese markten waren regionaal gezien het meest in trek en, trokken USD 276 miljard aan. De hoeveelheid privékapitaal dat naar Latijns-Amerika ging werd meer dan verdubbeld naar USD 106 miljard in 2007.

Hedgefondsen deden het goed in 2007 met een gemiddelde winst van 12,6%; nauwelijks minder dan in 2006. Het rendement van hedgefondsen was hoger dan de conventionele aandelenindexen in 2007, mede dankzij een gemiddelde winst van 20,3% in de opkomende markten. In de laatste paar jaar is het aandeel in het kapitaal van hedgefondsen vaker afkomstig van institutionele beleggers, tegenover vermogende particulieren.

Durfkapitalisten behaalden in 2007 hun hoogste niveau in opgehaalde bedrag en beleggingen sinds 2001. De markt bood meer kansen dankzij de groei van kapitaalintensieve sectoren, nieuwe mogelijkheden in life sciences en schone technologieën. In de sector duurzame energie was er sprake van een record aan beursgangen, waarbij de beursgang van USD 6,5 miljard van een Spaans nutsbedrijf en de beursgang van USD 1,2 miljard van een Braziliaanse suiker- en ethanolproducent de koplopers waren. De totale investeringen in schone technologie steeg met 35%, ondersteund door talloze standaardindexen voor schone technologie met een stijging van meer dan 50% in dat jaar.

Neergang in Volwassen Economieën
De neergang in de Amerikaanse economie had ook gevolgen voor andere volwassen economieën ­ zoals blijkt uit een geringere groei van het BNP en magere resultaten op de aandelenmarkten in delen van Europa en Azië ­ en werd gevoed door drie belangrijke factoren: een afkoelende huizenmarkt, beperktere beschikbaarheid van leningen, en een grotere volatiliteit en prijsdalingen op de aandelenmarkten. Deze reeks gebeurtenissen had invloed op zowel consumenten als instellingen, waarbij hun vermogen om liquiditeit te behouden en hun bedrijfsactiviteiten voort te zetten werd gehinderd. De economische neergang in de Verenigde Staten leidde tot een serieuze devaluatie van de Amerikaanse dollar tegenover de meeste belangrijke valuta. De dollar zakte 10,5, 15,8 respectievelijk 17% ten opzichte van de euro, de Canadese dollar en de Braziliaanse real.

Verschuiving naar veiliger, vertrouwdere beleggingen De uiteenlopende macro-economische omstandigheden in 2007 zorgden voor verandering van strategie in vermogensklassen. Voortbordurend op het optimisme in 2006 bleek dat de vermogende particulieren in de eerste maanden van 2007 sterker inzetten op meer risicodragende vermogensklassen. Maar naar gelang het jaar vorderde, en de onrust op de financiële markt en de economische onzekerheid toenamen, begonnen de vermogende particulieren minder risico te nemen en hun beleggingen te verplaatsten naar veiliger, minder koersgevoelige vermogensklassen. Uit het rapport blijkt dat contanten/deposito`s en vastrentende effecten 44% uitmaakten van de financiële activa van de vermogende particulieren, 9% meer dan in 2006. Bij vastrentende effecten was er sprake van een toename van 6% in besteding van activa, wat 27% van de deelnemingen uitmaakt (2006: 21%).

Groene Beleggingen Meer Aantrekkingskracht
Wegens een algemeen toegenomen belangstelling voor het milieu heeft groen beleggen in de afgelopen jaren over de hele wereld aan populariteit gewonnen, waarbij beleggers lucratieve winsten worden geboden en een kans om actief sociale verantwoordelijkheid kunnen nemen. Een reeks vehikels waarmee groene initiatieven worden ondersteund gaf aanleiding voor een stevige groei in de groene industrieën in 2007, zoals zogenaamde open einde` beleggingsfondsen, op de beurs verhandelde fondsen en andere gecombineerde producten, of alternatieve beleggingen. Zo steeg de totale belegging in schone technologie
---

naar USD 117 miljard in 2007, een stijging van 41% sinds 2005, met een zichtbare concentratie in wind- en zonne-energie.

De (zeer) vermogende particulieren in het Midden-Oosten en Europa waren het meest gericht op het milieu, met deelnemingen variërend van zo`n 17% tot 21% in 2007. Ter vergelijking rekende slechts 5% van de vermogende en 7% van de zeer vermogende particulieren in Noord-Amerika een deel van hun portefeuilles toe aan groene beleggingen. Noord-Amerika was ook de enige regio waarin sociale verantwoordelijkheid voor vermogende particulieren de primaire drijfveer was om groen te beleggen. Wereldwijd gaf ongeveer de helft van deze groep aan dat financieel rendement de belangrijkste reden was.

Vooruitblik
Ondanks grotere onzekerheid omtrent de economische situatie in de wereld op de korte termijn is het waarschijnlijk dat een grote mate van groei kan worden gecontinueerd dankzij de opkomende markten. Het evenwicht tussen de kracht van opkomende markten en herstel op de volwassen markten blijft waarschijnlijk bestaan in 2008.

In grote lijnen moet de wereldeconomie twee onderscheidende obstakels zien te overwinnen: zaken die een remmende werking hebben op de groei in volwassen markten en het hoge risico van inflatie in de opkomende markten. Hoe goed deze uitdagingen het hoofd geboden kunnen worden is bepalend voor de vooruitzichten op mondiale groei van het kapitaal van vermogende particulieren. Gezien de resultaten in 2007 en de recente ontwikkelingen op de wereldmarkten, geeft het rapport aan dat het wereldwijde vermogen van HNWI`s in 2012 tot USD 59.100 miljard zal toenemen; een stijging van zo`n 7,7% per jaar.

Over Merrill Lynch
Merrill Lynch is een wereldwijd vooraanstaande onderneming in vermogensbeheer, advies en kapitaalmarkten met kantoren in 40 landen en een totaal cliëntenvermogen van ongeveer USD 1.600 miljard. Als investment bank fungeert de onderneming als wereldwijd syndicaatleider voor effecten en derivaten verdeeld over een breed scala van vermogensklassen en als strategisch adviseur voor ondernemingen, overheden, institutionele en privébeleggers wereldwijd. Merrill Lynch is eigenaar van circa de helft van BlackRock, een van de grootste beursgenoteerde beheerders ter wereld, met meer dan USD 1.000 miljard vermogen in beheer. Meer informatie over Merrill Lynch is te vinden op www.ml.com.

Over Capgemini
Capgemini levert aantoonbaar toegevoegde waarde aan de prestaties en veranderingsprocessen van zijn klanten in een groot aantal branches. Dit gebeurt met een compleet en innovatief aanbod van consulting-, technology- en outsourcingdiensten, die vrijheid creëren in het ondernemerschap van de klanten. Daarbij werkt Capgemini op een onderscheidende manier - the Collaborative Business Experience - samen met zijn klanten aan het behalen van snellere en betere resultaten. Bovendien wordt gebruikgemaakt van het eigen wereldwijde leveringsmodel Rightshore®, met als doel de juiste resources op de juiste locatie tegen concurrerende prijzen te kunnen leveren.
Capgemini heeft vestigingen in 36 landen en heeft wereldwijd meer dan 83.000 medewerkers in dienst. De organisatie realiseerde in 2007 een omzet van 8,7 miljard euro. Meer informatie is beschikbaar op www.nl.capgemini.com.

---

Voor meer informatie en het rapport:

Capgemini Merrill Lynch Madelon Kaspers Vie Blonk Woordvoerder Vis-à-Vie Telefoon: +31 (0) 30 689 2453 Telefoon: +31(0) 20 3303767 Mobiel: +31 (0) 6 100 358 34 Mobiel: +31(0 )6 2477 5567 Email: persvoorlichting.nl@capgemini.com Email: vie@vis-a-vie.com

Noot voor redacteurs/verslaggevers: u kunt het World Wealth Report 2008 downloaden op www.capgemini.com/worldwealthreport.

Groei aantal HNWI in Nederland

2002 100.000
2003 100.100 +0,1% 2004 102.600 +2,5% 2005 108.000 +5,3% 2006 117.400 +8,7% 2007 118.200 +0,7%

HNWI Groei per regio, 2007

Regio Vermogensgroei Groei aantal vermogende particulieren Noord-Amerika 4,4% 4,2% Asia Pacific 12,5% 8,7% Europa 5,3% 3,7% Midden-Oosten 17,5% 15,6% Latijns-Amerika 20,4% 12,2% Afrika 14,9% 10%

Bron: Merrill Lynch, Capgemini 2008 World Wealth Report


---