Cap Gemini Nederland



Tegemoetkomen aan behoeften van cliënten in groeimarkten van vermogende particulieren vereist flexibele service modellen en technologiestrategiëen

Amsterdam, 24 juni ­ De wereldwijde groep high net worth individuals (HNWI's1) verschuift nu mondiale economische en demografische trends een geheel nieuwe groep vermogende particuliere beleggers oplevert. Hiermee ontstaat een groot groeipotentieel voor vermogensbeheerders die er het beste in slagen bestaande marktstrategieën aan te passen om in te spelen op de unieke behoeften van nieuwe markten, volgens het 12e World Wealth Report, dat vandaag door Merrill Lynch (NYSE: MER) en Capgemini is gepubliceerd.

Vooraanstaande vermogensbeheerders erkennen de buitengewone groeikansen die zich voordoen door nieuwe markten van vermogende particulieren, maar zij begrijpen ook dat het winnen van marktaandeel en het daarop aanpassen van hun bedrijfsmodellen een grote uitdaging is. Om deze uitdaging te verwezenlijken moeten vermogensbeheerders een veelheid aan complexe factoren aanpakken, te beginnen met een effectief model voor de dienstverlening en een technologiestrategie waarmee zij de groei rationeel, flexibel ­ en uiteindelijk succesvol ­ aankunnen. Om de overgang zo effectief mogelijk door te maken, keren deze bedrijven terug naar de basis en moeten zij:

De groeistrategie voor de korte en lange termijn definiëren door eerst een inschatting te maken van hun huidige sterke kanten en hun handicaps, en vervolgens hun ambities voor de toekomst duidelijk vaststellen;

Uitgebreid inzicht krijgen in de behoeften van cliënten in nieuwe doelmarkten en een zeer klantgerichte benadering vaststellen om daarop in te spelen;

Hun bestaande sterke kanten en achtergrond beoordelen en daarop inspelen door unieke instrumenten te ontwikkelen en diensten te bieden aan zowel bestaande als nieuwe groeimarkten;

Hun modellen voor de dienstverlening voorzien van de juiste technologische toepassingen en infrastructuur.

Sommige vermogensbeheerders slagen er al goed in om te groeien en de overgang te maken naar nieuwe markten, maar voor vele anderen is de overgang verre van eenvoudig -- of zelfs haalbaar -- gezien de bestaande modellen en infrastructuur die zij gebruiken bij hun dienstverlening, aldus Patrick Neuwirth, management consultant bij Capgemini. Om te voldoen aan de behoeften van de verschillende cliënten en adviseurs in zowel gevestigde als nieuwe marktsegmenten moeten bedrijven flexibele modellen voor hun dienstverlening ontwerpen. Met modellen die aansluiten bij de IT- en groeistrategieën kunnen vermogensbeheerders hun huidige zakelijke platforms als springplank gebruiken en hun exploitatievermogen vergroten. Dit vermindert de risico's die gepaard gaan met het betreden van een

1 Personen met nettoactiva van ten minste USD 1 miljoen, afgezien van hun voornaamste woonhuis en hun consumptiegoederen.

---

nieuwe markt aanzienlijk. Uiteindelijk zullen de bedrijven die hun cliënten het beste begrijpen op de meest effectieve manier kunnen inspelen op bestaande sterke punten om zo hun dienstverlening om te vormen en aan te passen aan de behoeften van cliënten in een nieuw te betreden groeimarkt.

Bij het ontwerpen van een succesvolle groeistrategie, zo stelt het rapport, moeten vermogensbeheerders naar zes complexe dimensies kijken: de behoeften van de nieuwe cliëntendoelgroep, de identiteit van de onderneming, het model van hun dienstverlening, exploitatie en technologie, de omgeving en hun producten en diensten.

Belangrijkste conclusies
Nu er vanwege de wereldeconomische en demografische trends steeds meer nieuwe markten en nieuwe kansen ontstaan om nieuwe cliënten te werven, dienen vermogensbeheerders hun modellen voor dienstverlening en technologiestrategieën zodanig aan te passen dat er een duidelijk onderscheid ontstaat in de ogen van (zeer) vermogende particulieren. Uiteindelijk zullen de ondernemingen die ambitieus een groeistrategie volgen waarbij de behoeften van hun nieuwe cliënten, de bedrijfsidentiteit, het model voor dienstverlening, exploitatie en technologie, de omgeving en hun producten en diensten centraal staan, het meeste succes hebben.

Over Merrill Lynch
Merrill Lynch is een wereldwijd vooraanstaande onderneming in vermogensbeheer, advies en kapitaalmarkten met kantoren in 40 landen en een totaal cliëntenvermogen van ongeveer USD 1.600 miljard. Als investment bank fungeert de onderneming als wereldwijd syndicaatleider voor effecten en derivaten verdeeld over een breed scala van vermogensklassen en als strategisch adviseur voor ondernemingen, overheden, institutionele en privébeleggers wereldwijd. Merrill Lynch is eigenaar van circa de helft van BlackRock, een van de grootste beursgenoteerde beheerders ter wereld, met meer dan USD 1.000 miljard vermogen in beheer. Meer informatie over Merrill Lynch is te vinden op www.ml.com.

Over Capgemini
Capgemini levert aantoonbaar toegevoegde waarde aan de prestaties en veranderingsprocessen van zijn klanten in een groot aantal branches. Dit gebeurt met een compleet en innovatief aanbod van consulting-, technology- en outsourcingdiensten, die vrijheid creëren in het ondernemerschap van de klanten. Daarbij werkt Capgemini op een onderscheidende manier - the Collaborative Business Experience - samen met zijn klanten aan het behalen van snellere en betere resultaten. Bovendien wordt gebruikgemaakt van het eigen wereldwijde leveringsmodel Rightshore®, met als doel de juiste resources op de juiste locatie tegen concurrerende prijzen te kunnen leveren.
Capgemini heeft vestigingen in 36 landen en heeft wereldwijd meer dan 83.000 medewerkers in dienst. De organisatie realiseerde in 2007 een omzet van 8,7 miljard euro. Meer informatie is beschikbaar op www.nl.capgemini.com.
Voor meer informatie en het rapport:

Capgemini Merrill Lynch Madelon Kaspers Vie Blonk Woordvoerder Vis-à-Vie Telefoon: +31 (0) 30 689 2453 Telefoon: +31(0) 20 3303767 Mobiel: +31 (0) 6 100 358 34 Mobiel: +31(0 )6 2477 5567 Email: persvoorlichting.nl@capgemini.com Email: vie@vis-a-vie.com

Noot voor redacteurs/verslaggevers: u kunt het World Wealth Report 2008 downloaden op www.capgemini.com/worldwealthreport.


---

Contactpersoon Capgemini: Contactpersoon Merrill Lynch: Madelon Kaspers Vie Blonk
+31 6 1003 5834 +31 6 2477 5567