Gemeente Utrecht


Vragen aan B&W Utrecht door drs. K.E.M. Monnink inzake vastgoedmonitor

ingekomen 24 juni 2008)


Al geruime tijd pleit de PvdA voor het gebruiken van leegstaande panden door startende en kleine ondernemers. Dit geeft de mogelijkheid om twee vliegen in één klap te slaan: Vastgoedeigenaren hebben hun pand niet langer leegstaan en startende ondernemers hebben een goedkoop onderkomen. Op diverse plekken in Nederland zijn hier al goede ervaringen mee opgedaan. Bedrijven en andere organisaties nemen tegen zeer lage huren of servicekosten tijdelijk hun intrek in een gebouw.

In de Volkskrant van 24 juni jl. staat dat de gemeenten in Nederland geen idee hebben hoeveel panden er leegstaan. Deze stelling baart de PvdA zorgen. Het is zonde van de ruimte en de locatie die nu onbenut blijft, maar ook worden de kansen die het pand biedt voor een startende ondernemer niet benut. De gemeente Utrecht brengt jaarlijks aan de hand van de Vastgoedmonitor de leegstand van panden in kaart.

Naar aanleiding van het bovenstaande hebben wij de volgende vragen:

1. Hoe komt de Vastgoedmonitor tot stand? Klopt het dat de leegstand zoals beschreven in de Vastgoedmonitor voor een belangrijk deel wordt gebaseerd op gegevens van makelaars?

2. Zijn de gegevens van makelaars dekkend? Immers leegstaande panden van beleggers zijn vaak niet bij makelaars bekend. Hoe vangt de gemeente dit op?

3. Is het College bereid om in beeld te brengen hoeveel bedrijfspanden er daadwerkelijk in de praktijk leegstaan? En wil het College daarbij aangeven welke bestemmingen de leegstaande panden hebben en hoe lang ze reeds leeg staan?


---- --