ABVAKABO FNV

Koreanen leren polderen van de vakbond

Een delegatie van vijftien Zuid-Koreaanse ambtenaren kwam 23 juni een bezoekje brengen bij ABVAKABO FNV.
De Koreanen, die allemaal werken bij de provincie Kyunggi-do, vlakbij de hoofdstad Seoul, vuurden tientallen vragen af op de bestuurders van ABVAKABO FNV. Wat gebeurt er in Nederland als er een cao wordt geschonden? Wat zijn de rechten van mensen die bij de lokale en provinciale overheid werken? Waarover onderhandelt de vakbond eigenlijk? Hoeveel vakbonden zijn er eigenlijk precies in Nederland? Ondertussen werden er razendsnel aantekeningen gemaakt.

In Zuid-Korea mogen ambtenaren zich sinds pas twee jaar verenigen in een vakbond. En dan nog zijn er een hoop beperkingen. Leidinggevenden en P&O-ers kunnen bijvoorbeeld geen lid worden. Politie en brandweer mogen zich niet aansluiten. Staken en werkonderbrekingen zijn verboden. Tot grote verontwaardiging van vakbonden overal ter wereld. Waaronder ABVAKABO FNV.

Zuid-Korea is pas sinds 1987 officieel een democratie, en het land moet er nog een beetje `inkomen', in het erkennen van burgerrechten, arbeidsbewegingen en vakbonden. In 1996 trad Zuid-Korea toe tot de OESO (de club van rijke industrielanden), maar dat mocht alleen als het land beloofde verder te democratiseren. Het bezoek aan ABVAKABO FNV laat zien dat de Koreanen er serieus werk van willen maken.