ABVAKABO FNV

Opkomst van het sickbuildingsyndroom

Hoofdpijn, irritatie van de ogen en luchtwegen, duizeligheid, vermoeidheid, gebrek aan concentratie en een droge huid. Geschrokken? Dit is nog maar een greep uit de klachten die je kunt oplopen van werken in een `ziek' gebouw. We spreken van het sickbuildingsyndroom als veel werknemers in hetzelfde gebouw kampen met vage, niet te herleiden gezondheidsklachten.

Als veroorzaker van die uiteenlopende gezondheidsklachten wordt vooral het binnenklimaat van de kantoorpanden aangewezen. Door technische ontwikkelingen (airco, ventilatie) is dat binnenklimaat steeds beter beheersbaar geworden. Gevolg daarvan is dat de lucht in kantoren meer en meer wordt afgesloten van de omgevingslucht. Dat scheelt weliswaar in het energieverbruik, maar is dus niet altijd prettig voor de gebruikers. Zij moeten leven van de `dode' lucht die in veel kantoren hangt.

Naast de gezondheidsklachten van werknemers, kost het bedrijven en organisaties ook nog eens handenvol met geld. Daarom zijn heel wat kantoorgebouwen inmiddels van onder tot boven verbouwd en verspijkerd om het pand, en met name de gebruikers, beter te maken.

In het ledenblad Platform A lees je meer over het sickbuildingsyndroom, wat negatieve ionen daarmee te maken hebben en wat je zelf kunt ondernemen om de gezondheidsklachten op kantoor tegen te gaan. Platform A valt zaterdag 28 op de deurmat bij leden.