Provincie Noord-Holland

Verbindingsweg tussen A8 en A9 zeker nodig

24-6-2008

Een verbindingsweg tussen de A8 (Zaandam) en A9 (Heemskerk) is absoluut noodzakelijk om de verkeersproblemen op de N203 en N246 nu en in de toekomst op te lossen.

Dit komt ook de leefbaarheid en de verkeersveiligheid in de omgeving ten goede. Dit is de conclusie van een verkenning naar nut en noodzaak van een nieuwe weg tussen de A8 en A9. Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland hebben ingestemd met de resultaten van deze verkenning. Een autoweg (80 km/u) vanaf de A8 die aansluit op de A9 bij de huidige afslag Heemskerk lijkt het meest kansrijk.

Voor het verkeer vanaf de A9 in de richting van Zaanstad/Amsterdam en vice versa ontbreekt een stuk auto(snel)weg tussen de Nauernasche Vaart en de A9 ter hoogte van Heemskerk/Uitgeest. Hierdoor raken de provinciale wegen N203 en N246 overbelast. Bovendien heeft dit nadelige gevolgen voor de omgeving (geluid en stank) en de verkeersveiligheid.

Daarom is de provincie een verkenning gestart naar mogelijke oplossingen voor deze problemen. De provincie werkt hierbij samen met de gemeenten Zaanstad, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest, de Stadsregio Amsterdam en Rijkswaterstaat.

De uitkomsten
De verkenning bevestigt dat de problemen op de N246 en N203 in de toekomst groter worden als er niets wordt gedaan. Het verkeer loopt dan nog meer vertraging op en dit komt de leefbaarheid in de omgeving ook niet ten goede. Zo zal het verkeer tussen nu en het jaar 2020 op de N203 toenemen met 50% en op de N246 met 100%. Hierdoor komt het verkeer in de spits vast te staan.

In totaal zijn vier varianten onderzocht:

* De Golfbaanvariant: een snelweg vanaf de A8 met 2x2 rijstroken (120 km/u) richting de A9 ten zuiden van de parkeerplaats langs de A9;

* De Heemskerkvariant: een snelweg vanaf de A8 met 2x2 rijstroken (120 km/u) die aansluit op de A9 bij de bestaande afslag Heemskerk;

* De Uitgeestvariant: een snelweg met 2x2 rijstroken (120 km/u). Deze variant buigt naar het noorden toe, gaat onder het spoor en de N203 door en komt ten noorden van Uitgeest uit op de A9, halverwege de bestaande afslagen Castricum en Akersloot;
* De N203-variant: de A8 wordt hier verlengd als N8 (provinciale weg) en is een autoweg met 2x2 rijstroken (80 km/u). De weg loopt om de nieuwe wijk Saendelft heen, buigt naar het noorden, gaat onder het spoor en de bestaande N203 door en sluit aan op de N203 bij de westpunt van Krommenie. Vanaf dit punt tot aan de A9 blijft het een weg met 2x2 rijstroken.

De regionale bestuurders van gemeenten en provincie hebben in de stuurgroep geconcludeerd dat de Heemskerkvariant het beste uit de bus lijkt te komen als 80 km-weg.

Het vervolg
Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland hebben nu ingestemd met de uitkomsten van de verkenning. De verschillende colleges van B&W van de gemeenten moeten de uitkomsten van de verkenning nog vaststellen. Hiermee is de keuze voor een variant echter nog niet definitief. Na de zomer wordt een klankbordgroep opgericht. Op dit moment worden daarvoor de voorbereidingen gestart.

Nieuwsredactie

Verkenning A8/A9 (download)

Bijlagen verkenning A8/A9 (download)