VVD


vvd

24-6-2008

VVD wijst bizar embryowet compromis af

VVD-leider Mark Rutte is verbijsterd over het aanstaande compromis van het kabinet over de wet op de embryoselectie.

Het ANP meldt dat er een lijst komt met daarop de aandoeningen waarop embryo's geselecteerd mogen worden. Daarnaast komt er een commissie die per geval bekijkt in hoeverre mensen hiervoor in aanmerking komen waar blijkbaar niet alleen de lijst van belang is, maar ook niet objectieve criteria over de psychische gesteldheid van de toekomstige ouders.

Volgens Rutte betekent dit in de praktijk dat de regering ingrijpt in de spreekkamer. "De regering gaat ervan uit dat een arts en een patiënt niet zelf tot een beoordeling kunnen komen. Dit is een inperking van de huidige wet".

In het regeerakkoord is er een status quo afgesproken als het gaat om de medisch ethische wetten. Bij de totstandkoming van het kabinet waarschuwde de VVD er al voor dat dit in een kabinet met de Christenunie moeilijk houdbaar zou zijn. Deze waarschuwing is volgens de liberale fractievoorzitter nu werkelijkheid geworden.

"Het is duidelijk dat de PVDA voor de Christenunie door de knieën is gegaan" aldus Mark Rutte. "En het CDA heeft dit allemaal maar laten gebeuren. Dit zijn de achterkamertjes van Den Haag die in gaan grijpen in de spreekkamer".