Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

* http://www.minlnv.nl/pls/portal/url/page/minlnv/actueel/voorlooppagina?p_file_id=28682

Kamervragen handhaving transportverordening

24 juni 2008 - kamerstuk

Kamerbrief met antwoorden op Kamervragen naar aanleiding van overtredingen met diertransport. Het controlesysteem maakt een onderscheid tussen lichtere (administratieve) en zwaardere overtredingen.

Meer informatie

* Kamervragen handhaving transportverordening * Kamerstuk | 24-06-2008 | PDF-Document, 49 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het

Geachte Voorzitter,
Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen die zijn gesteld door de leden Atsma (CDA) en Snijder-Hazelhoff (VVD) over overtredingen met diertransport.
1
Kent u het bericht 'NBHV wil minister spreken over transportproblemen' en de in het bericht geschetste problematiek?
Ja.

2
Bent u op de hoogte van het feit dat op dit moment het controlesysteem van het diertransport geen duidelijk onderscheid kent in het type overtreding dat wordt begaan? Er wordt onderscheid gemaakt tussen lichtere en zwaardere overtredingen van de bepalingen van de transportverordening. Bij een lichte (administratieve) overtreding volgt een aantekening in het dossier. Na enkele aantekeningen volgt een waarschuwing. Bij een overtreding waarbij geen sprake is van ernstig lijden van het dier, wordt door de VWA een waarschuwing gegeven. Indien binnen een periode van twee jaar een nieuwe overtreding wordt begaan, volgt de tweede waarschuwing. Indien binnen twee jaar een derde overtreding wordt begaan, wordt de vergunning bij deze derde overtreding geschorst of ingetrokken. Indien sprake is van een overtreding van de transportverordening waarbij sprake is van ernstig lijden van het dier, kan de transportvergunning direct worden ingetrokken.
Voorts kan een overtreding van de transportverordening strafrechtelijk worden vervolgd waarbij de rechter de hoogte van de sanctie bepaalt.
3
Deelt u de mening dat bij overtredingen ten aanzien van diertransport een sanctioneringsreglement behoort waarbij lichte, middelgrote en zware overtredingen kunnen worden onderscheiden? Zo ja, kunt u uiteenzetten hoe uw beleid in dezen is? Bent u bereid het sanctioneringsbeleid zodanig aan te passen dat een aantal gradaties, zoals door ons aangegeven, mogelijk wordt?
Zoals bij vraag 1 uiteen is gezet, is er reeds sprake van een onderscheid in de maatregelen naar gelang de ernst van de geconstateerde overtreding. Zoals ik uiteen heb gezet in mijn reactie op het rapport van Vanthemsche en het rapport van Hoekstra zal ik ervoor zorgen dat het bestaande bestuursrechtelijke instrumentarium van handhaving van de bepalingen inzake het transport beter wordt benut. In het bijzonder doel ik daarbij op aanpassing en verbetering van de beleidsregels inzake transport en het inzetten van de mogelijkheid tot het opleggen van dwangsommen. Ook ben ik van plan om, vooruitlopend op de Wet dieren, met een tussentijdse wijziging van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, versneld te voorzien in het instrument van de bestuurlijke boete, welke in ieder geval op het gebied van het transport van dieren kan worden toegepast.

4
Kunt u uiteenzetten hoe u omgaat met de nu ontstane situatie als binnen de wet Dieren, in de zin van bestuurlijke boete, mogelijk een oplossing ligt? Zie het antwoord op vraag 3.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

1) Agrarisch Dagblad, 3 juni 2008