Universiteit Leiden

Opluchting na uitspraak over weren van pedofiele student

'Deze uitspraak is werkelijk een pak van mijn hart.' Zo reageert prof.dr. Rien van IJzendoorn op de uitspraak van het College van Beroep voor het hoger onderwijs. De Universiteit Leiden mag de pedofiel Norbert de Jonge weren van een studie pedagogiek.

Prof.dr. Rien van IJzendoorn
Seks vanaf twaalf jaar
De Jonge is secretaris van de Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit, die wil dat seks met kinderen van twaalf jaar en ouder wordt toegestaan. Die grens ligt nu bij zestien jaar. Het College van Beroep tilde zwaar aan de te verwachten gevolgen van inschrijving van De Jonge voor de universiteit en het departement Pedagogiek in het bijzonder.

Vertrouwen
Op de rechtszitting lichtten hoogleraar Pedagogische wetenschappen Van IJzendoorn en rector magnificus Paul van der Heijden die gevolgen toe. Zo was hen uit een enquête gebleken dat verschillende instellingen waarmee het departement samenwerkt, het vertrouwen zouden opzeggen en de samenwerking zouden beëindigen, als het risico bestond dat zij deze student als stagiair binnen hun instelling zouden krijgen.

Verstoord curriculum
De universiteit zelf verwachtte dat bij inschrijving van De Jonge als student ouders hun kinderen niet meer aan de hulpverlening of het onderzoek van het departement zouden toevertrouwen of toestemming zouden geven voor het gebruik van video-opnames van hun kinderen. Ten gevolge hiervan zouden verplichte practica niet meer kunnen plaatsvinden en zou geen gebruik meer kunnen worden gemaakt van beeldmateriaal dat een belangrijk didactisch middel vormt voor de pedagogische opleidingen. Zittende studenten zouden in die omstandigheden hun opleiding niet volgens programma kunnen afronden.

Om deze redenen is er volgens het College van Beroep sprake van zodanig bijzondere omstandigheden dat de universiteit deze student de inschrijving voor de opleiding Pedagogische wetenschappen mag weigeren.

(24 juni 2008/WvA)