Gemeente Hilversum

De Discussie over Zomernota en jaarstukken

publicatiedatum: dinsdag 24 juni 2008

Op de donderdag 12 juni behandelde de raad in De Discussie de Concern jaarstukken 2007 en de Zomernota 2008. In de Zomernota verwoordt het college van burgemeester en wethouders zijn wensen. In de concern jaarstukken staat wat van de vorige wensen werkelijk terecht is gekomen. Eigenlijk ging het dus om een terug- en vooruitblik.

De fracties konden van te voren schriftelijke vragen indienen. Daarvan werd ruim gebruik gemaakt. De raadsleden dienden gezamenlijk 229 vragen in, die voor De Discussie schriftelijk waren beantwoord door het college. Dat bleek qua tijdsbeslag prima te werken. Dankzij deze voorbereiding bleken zowel de jaarstukken als de Zomernota onder uitstekend voorzitterschap van CDA-raadslid Joost Cornielje in één avond behandeld te kunnen worden.

De Concern jaarstukken gingen met een positief advies SP, CDA, PvdA en D66 naar Het Besluit. De overige fracties maakten een voorbehoud. De Zomernota kreeg alvast steun van SP, PvdA en D66, waarbij ook hier de overige fracties een voorbehoud maakten. PvdA en D66 lieten aantekenen dat hun steun gekoppeld was aan de toezegging van de wethouder Financiën Karin Walters met betrekking tot uitstel van het onderwerp rioolrecht. Rioolrecht betalen burgers voor de afvoer van hun afvalwater en het hemelwater. Het college wilde wat dat betreft een eerlijker verdeling van de lasten. Heffen op basis van de WOZ-waarde zou de gewenste differentiatie kunnen bewerkstelligen. De gemeenteraad wilde weliswaar ook een eerlijker verdeling, maar betwijfelde of de WOZ-waarde daarvoor wel geschikt was. Iemand kan weliswaar in een duur, bijvoorbeeld geërfd huis wonen, maar als inkomen alleen maar AOW hebben.

Het desbetreffende voorstel werd dan ook uit de Zomernota gehaald. De wethouder komt nu na de zomer met een apart voorstel om het rioolrecht te differentiëren. Daarin zal ook nadere uitleg worden gegeven, suggesties van raadsleden kunnen wellicht daarin worden meegenomen.

Er werden door de collegeleden verschillende toezeggingen gedaan. Een greep daaruit:
Zo komt in september het actieplan jaarwisseling in De Discussie aan de orde. Corporatie Gooi en Omstreken onderzoekt of er in het centrum van de Meent seniorenwoningen bij kunnen komen. Er wordt gewerkt aan een actieplan voor betaalbare woningen. De proef met 'Voor nixx met de bus' wordt geëvalueerd. Het vervolg daarop wordt met de raad besproken. Het parkeerbeleid kan in september in de raad komen. Wethouder Ton Roerig maakt zich sterk om voor 2009 financiële middelen rond te krijgen voor natuur- en milieueducatie.

De Concern jaarstukken en de Zomernota worden 26 juni, om 14.00 uur behandeld in Het Besluit. Het resultaat van die behandeling komt op de pagina's Raadhuis aan huis van 3 juli in verband met het ter perse gaan van deze pagina.