Gemeente Hilversum

Betaalbaar Wonen

publicatiedatum: dinsdag 24 juni 2008

De drie woningcorporaties in Hilversum, De Alliantie Gooi en Vechtstreek, Dudok Wonen en het Gooi en Omstreken hebben samen met de gemeente Hilversum een Actieplan Betaalbaar Wonen opgesteld. Het plan is nodig omdat de woningproductie achterblijft, zowel in omvang als qua tempo. Dat geldt met name voor het scheppen van woonruimte voor jongeren en het realiseren van betaalbare woningen.

De woningmarkt in Gooi en Vechtstreek vraagt om extra aandacht voor de betaalbaarheid gezien de hoge prijzen op de huur- en koopmarkt. De wens om juist ook de lage en middeninkomens en daarin vooral jongeren en jonge gezinnen voor Hilversum en voor de regio te behouden is een speerpunt in de Regionale en in de lokale Woonvisie. Zowel gemeente als corporaties nemen deze opgave zeer serieus.

Voor het Actieplan Betaalbaar Wonen hebben gemeente en corporaties afzonderlijk én met elkaar alle mogelijke maatregelen verkend om voor 2008 en komend jaar meer betaalbare woningen te realiseren en beschikbaar te krijgen voor de doelgroepen in het algemeen en voor jongeren/starters in het bijzonder. Er is ook gekeken naar tijdelijke mogelijkheden.

Zo is bijvoorbeeld gekeken naar mogelijkheden voor aanpassing van regelgeving en om doorstroming te bevorderen. Ook is gekeken naar slim gebruik van leegstaande panden en hoe bouwprojecten sneller en efficiënter kunnen. Heel concreet zijn ook locaties gevonden waar al snel (tijdelijke) betaalbare huisvesting gerealiseerd kan worden.