Gemeente Hilversum

`Stel je voor!' oogst waardering

publicatiedatum: dinsdag 24 juni 2008

Minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken, Integratie) tekent voor `Stel je voor!', de campagne waarmee de gemeente Hilversum samen met bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties inwoners nadrukkelijk bij de samenleving wil betrekken.

De ludieke `handtekeningen' actie vond afgelopen maandag plaats in het raadhuis tijdens de slotmanifestatie van de campagne. "Als je elkaar niet vindt, krijgen vooroordelen een kans.

`Stel je voor!' zorgt ervoor dat ontmoeting daadwerkelijk plaatsvindt. Dit is dè manier om te doen wat we altijd zeggen: dat de liefde van twee kanten moet komen."
Met deze woorden sprak de minister haar waardering uit voor de wijze waarop Hilversum de inburgering ter hand neemt. Binnen `Stel je voor!' krijgt de inburgering van allochtonen momenteel veel aandacht.
Zo werden onder meer prestatieafspraken ondertekend die de schooluitval van allochtone en autochtone VMBO- en MBO-leerlingen moeten terugdringen, de reïntegratie en herintreding van allochtonen moeten bevorderen en meer stageplaatsen moeten opleveren voor (allochtone) leerlingen op vmbo- en mbo-niveau.

Ook werd getekend voor een banenmarkt voor allochtone vrouwen en een jaarlijkse carrièrebeurs voor allochtone (her)intreders. Alle `Stel je voor!'- initiatieven worden één keer per jaar zichtbaar gemaakt tijdens een soort Uitmarkt, zodat nieuwe netwerken en organisaties kunnen aanhaken en afstemming kan plaatsvinden.

Wethouder Ben Hammer, verantwoordelijk voor de campagne, liet weten erg blij te zijn met de resultaten. "De campagne heeft veel kruisbestuivingen opgeleverd, méér dan ik bij de start voor mogelijk had gehouden. Maar we staan pas aan het begin. Er is nog een lange weg te gaan, maar dit resultaat is absoluut bemoedigend."

Volgens minister Vogelaar sluit de Hilversumse aanpak prima aan bij haar `Deltaplan Inburgering: Vaste voet in Nederland'. Met dat plan kunnen jaarlijks ongeveer 60.000 mensen starten met inburgeren. "Met het Deltaplan Inburgering wil ik meer mensen helpen vaste voet in Nederland te krijgen.
Inburgeren is meedoen. Om die reden worden de cursussen gekoppeld aan een baan, stages of vrijwilligerswerk." Sinds 1 januari van dit jaar is de nieuwe Wet inburgering van kracht geworden. Deze wet legt meer nadruk op de eigen verantwoordelijkheid van de inburgeraar. Die is verplicht het inburgeringsexamen te halen.
Het kabinet wil het rendement van de inburgering verhogen. De maatregelen die hiervoor nodig zijn, staan in het Deltaplan.