Bonnefanten Museum Maastricht



* - Nieuws

Slotakkoord

Kunst op papier - aanwinsten Rijksmuseum Amsterdam 1997-2008

24.06.08 - 10.10.08

Met de zomertentoonstelling Slotakkoord toont het Bonnefantenmuseum een selectie van tekeningen, prenten en foto's die tijdens het directoraat van Ronald de Leeuw, die op 1 juli 2008 het Rijksmuseum verlaat, voor het Rijksmuseum Amsterdam werden verworven. Uit de ruim 12.000 aanwinsten wordt een spannende selectie getoond van kunst op papier van de 15de tot en met de 20ste eeuw.

De tentoonstelling vangt aan met prenten van anonieme laatmiddeleeuwse kunstenaars, zoals de fascinerende 'Meester W met de sleutel', en vervolgt via spraakmakende tekeningen van Hendrik Goltzius en Bartolomeus Spranger, zijn weg door de kunstgeschiedenis tot diep in de 20ste eeuw.

Nieuw voor het Rijksmuseum was de laatste jaren het verzamelen van Nederlandse kunst uit de tweede helft van de twintigste eeuw, waarvan het een representatief overzicht wil opbouwen. Dit leidt ertoe dat de bezoeker vanaf Constant, Karel Visser en Ger van Elk door de museumzalen letterlijk terug kan kijken op vijf eeuwen kunst op papier.

Tegelijk met deze tentoonstelling, waarin de West Europese kunst centraal staat, zal in de binnentoren een selectie van Japanse prenten en tekeningen te zien zijn, alsook kamerschermen en geĂŻllustreerde boeken, die in dezelfde periode werden verworven.

Beeldmateriaal

lees de voorwaarden voordat u het beeldmateriaal download. Wij stellen het erg op prijs om een bewijsexemplaar van de publicatie te ontvangen!
Rijksmuseum Amsterdam. Hendrik Goltzius Portret van Gillis van Breen Rijksmuseum Amsterdam.