Senternovem


Nieuws

24-06-2008 | Huis met B of C label levert bij verkoop tot 30 procent meer op

Goed geïsoleerde woningen leveren bij verkoop structureel meer op dan slecht geïsoleerde woningen. Het prijsverschil tussen een woning met een energielabel van B of C en woningen met een F en G label loopt op tot meer dan 30 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Bureau Waardebepaling Onroerende zaken (NBWO).

NBWO onderzocht de verkoopprijzen van 4000 woningen die in 2008 van eigenaar verwisselden. Daarvan vergeleken zij de verkoopgegevens van het Kadaster met de energielabels, die SenterNovem voor het onderzoek beschikbaar heeft gesteld. Voor vijf categorieën is gezocht naar de gemiddelde verkoopprijs van een woning per labelklasse. Een huis met een A label is goed geïsoleerd, een huis met een G Label verspilt veel energie.
Voor alle categorieën geldt dat een slecht geïsoleerd huis leidt tot een lagere gemiddelde verkoopwaarde. Voor appartementen en hoekwoningen is het verschil het grootst, daar is de gemiddelde koopsom voor woningen met een B-Label meer dan 30% hoger dan die voor woningen met een laag label (E, F en G). Voor vrijstaande woningen is het prijsverschil van minder dan tien procent het kleinst. Onderstaande tabel geeft inzicht in de gemiddelde verkoopprijzen van huizen naar energielabel over de eerste vier maanden van 2008: overzicht NBWO

Voor de invloed van het energielabel op de koopsom zijn diverse oorzaken te geven:

* Vooral bij oudere woningen is een gunstig energielabel een indicator voor recente investeringen, zoals woningverbetering, dubbelglas of een HR-ketel.

* De mate van energiezuinigheid geeft vaak ook aan in welke mate de woning is onderhouden.

* Mensen zoeken een woning met acceptabele totale woonlasten per maand en de oplopende energiekosten hebben hierop een steeds grotere invloed.

Omdat er een duidelijk verband blijkt te bestaan tussen het energielabel en de gemiddelde koopsom, wordt deze informatie relevant voor toekomstige verwerking in de waardebepaling van onroerend goed. Zodra het energielabel nog meer is ingeburgerd zal NBWO het energielabel een vast onderdeel maken van de waardebepalingen van huizen om die daarmee nog nauwkeuriger te maken. Bron: NBWO