Socialistische Partij

SP Alkmaar

dinsdag 24 juni 2008

Perspectiefnota

Geplaatst onder: 1 door Matt Delahaij om 15:15 uur

Hieronder staat de tekst waarmee de SP vanavond het debat ingaat. Het verslag van het verloop van het debat zullen we zo spoedig mogelijk plaatsen op deze pagina
Van de grote steden is Alkmaar de meest sociale stad van Nederland Dat klinkt redelijk links. We behandelen een perspectiefnota die dominant groen is.

Morgenavond houdt de FNV Alkmaar een bijeenkomst waar deze sociale status tegen de meetlat wordt gehouden. De grote vraag die ons bezighoudt is: Is Alkmaar een sociale topstad of is in het land der blinden een oog koning.
Als je dan als partij twee ogen blijkt te hebben â¦.

Er zijn veel zaken waar een gemeente maar heel weinig of geen invloed op kan uitoefenen.

Maar er blijven er genoeg over.

De SP heeft aangekaart dat indicaties voor de WMO gepaard dienen te gaan met een huisbezoek. Dit signaal is tot ons genoegen opgepakt. De wethouder heeft de tarieven voor de huishoudelijke verzorging opgehoogd. Ook dit stemt ons tevreden, alhoewel. Het Evean bedrijf dat de huishoudelijke verzorging verzorgt is inmiddels failliet en verkocht aan een schoonmaakbedrijf, waar weinig affiniteit met de sociale en psychosociale zorg component aanwezig is.

Dit voelt : als het kalf verdronken is, dempt men de put.

Als sociale gemeente houden wij geld over op de bijzondere bijstand. Organisaties die zijn aangesloten bij het platform sociale zekerheid hebben met grote regelmaat te maken met mensen die acuut uit de geldproblemen geholpen moeten worden, vaak buiten hun eigen schuld om. Hulp die uit de bijzondere bijstand had kunnen komen . De SP wil dat de winst, want zo noemen wij dat inmiddels, van de bijzondere bijstand wordt aangewend voor een voorlichtings en formulierenbrigade die mensen actief opzoekt, en van hun rechten en mogelijkhden op de hoogte brengt en helt bij het invullen van de vereiste formulieren.

Alkmaar Sportstad
Grote plannen
Senioren recreatiesport sluit de deur voor badminton wegens toenemend ruimte gebrek

Voor nu en zeker voor de toekomst heeft Alkmaar behoefte aan een sporthal van het niveau Hoornse Vaart.
Breedte sport dient voorrang te krijgen. Niet alleen om het kweken van kampioenen , maar voor het optimaliseren van de gezondheid van haar bevolking.

Volkshuisvesting
Mensen willen een tuin. Als de doorstroming naar duurdere woningen op gang komt , is het probleem van betaalbare woningen opgelost. Dit zijn geluiden van andere partijen.
Toekomstgericht en gecalculeerd.

Het segment lagere inkomens groeit. Mensen willen betaalbaar wonen. Als 60% van de huishoudens een inkomen heeft voor de woningbouw categorie 1 , is het wrang om te zien dat van alle 100 gesloopte betaalbare woningen er minder dan 30 terugkomen.

Het leegruimen van de Zeedijk heeft er toegeleid dat met de marktconforme opbrengst van de verkoop van panden huisjesmelkers en vrouwenhandelaren nu panden in de binnenstad van Alkmaar aan het opkopen zijn. Witwassen hoeft niet eens meer, dank zij Job Cohen. Job bedankt.
Deze ontwikkeling gaat nu razendsnel. We verwachten van de driehoek dat er niet gewacht wordt op een zoveelste aanbeveling , maar dat snel en effectief gehandeld wordt.

Het gevoel van veiligheid in de buitenwijken is van een andere orde. Daar gaat het om toegankelijkheid, bereikbaarheid en overzichtelijkheid. De SP staat voor een fijnmazig openbaar vervoer dat gevoelsmatig tot aan de voordeur komt. Laat ons niet kiezen welke buslijn we moeten opheffen. Openbaar vervoer kan beter en kan meer. Dat bevordert participatie van de bevolking en het gevoel dat de buurt er veiliger op wordt.

Alkmaar vergrijst. Grote steden beconcurreren elkaar in het aantrekkelijk maken van de stad voor de jeugd.
Twee jaar geleden zag het er in Alkmaar roskleurig uit. We hadden de broed en broeiplek DE RAAD, we hadden een actief jongerencentrum en culturele kweekvijver Parkhof en er was een bloeiend poppodium Atlantis.
De SP dacht twee jaar geleden, nu nog een energiefaculteit. Je knippert met je ogen en gelooft niet meer wat je ziet. Reorganisaties, lage budgetten vanuit de overheid lijken een kaalslag te veroorzaken. Urban culture die er was , maar is verdwenen heeft het conservatorium doen besluiten te verhuizen naar Haarlem. Onze bestuurders laten dat flegmatiek over zich heen komen.

We moeten stoppen met het opsteken van onze linkerduim waar het gaat om voortvarende initiatieven en tegelijkertijd met onze vlakke rechterhand de bestaande cultuur weg vagen.

De aantrekkelijkheid voor jongeren is nu veel minder en Alkmaar wordt ervaren als slaapstad, van waaruit je op zoek gaat naar een woning in een meer gepassioneerde gemeente.

Van mensen in de binnenstad horen wij steeds vaker dat zij op zoek zijn naar een woning in een andere gemeente waar zij wel hun auto in de buurt van hun woning kunnen parkeren. Dit wordt een nijpend probleem.
De Sp wil het college vragen te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om te komen tot een parkeergarage voor bewoners onder de dode arm van het kanaal en / of onder de kanaalkade.

Bereikbaarheid betreft ook het stationsgebied. Voor de tienduizend dagelijkse passeerders die het station kruisen is een volwaardige traverse een noodzakelijke service. De SP wil dat hier haast mee wordt gemaakt. Dat geldt ook voor het Bestevaerttracee en voor een oeververbinding aan de westzijde van het centrum, met als voorlopige werknaam : Drechterwaard tracee.