Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 24 juni 2008

Op dinsdag 24 juni 2008 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Beslissing op aanvraag bouwvergunning voor het vergroten van de woning op de verdieping aan de Flatusstraat 64 en de beantwoording van zienswijzen

Het college verleende een bouwvergunning voor het vergroten van de woning op de verdieping van de woning Flatusstraat 64. Het bouwplan was in strijd met het bestemmingsplan Fascinatio. Hiervoor werd vrijstelling verleend. Omwonenden vreesden onder meer vermindering van uitzicht, zonlicht en waardevermindering van de woning. Uit een schaduwberekening van de architect en een onderzoek van de gemeente blijkt dat er geen extra schaduw ontstaat naast de al aanwezige schaduw. Ook de overige punten kunnen weerlegd worden.

Stadskrant voor Capelle aan den IJssel

Het college besloot maandelijks een eigen stadskrant uit te brengen. De productie en distributie van de stadskrant worden ondergebracht bij Maasstad Weekbladen. De wekelijkse publicaties van de gemeente (bekendmakingen) blijven gepubliceerd worden in IJsselpost, ook een uitgave van Maasstad Weekbladen.

Doorstromingsmaatregelen dan wel capaciteitsuitbreiding Kralingseplein

De Stadsregio Rotterdam is druk doende het verkeersknooppunt Kralingseplein opnieuw in te richten zodat het verkeer vlotter kan doorstromen. Capelle neemt daar als partner in deel en betaalt een deel van de kosten. Om te voorkomen dat overschrijdingen ontstaan heeft binnen de Stadsregio een heroverweging plaatsgevonden en zijn de plannen aangepast. Een gevolg daarvan is dat de extra rechtsaffer aan de oostzijde van de Abram van Rijckevorselweg komt te vervallen. De deskundigen van de Stadsregio verwachten daarvan niet of nauwelijks negatieve effecten op de doorstroming. Om die veronderstelling te toetsen zal gedurende twee jaren monitoring plaatsvinden. Afhankelijk van evaluatie van de gegevens kan de nu genomen beslissing alsnog worden herzien. Het college neemt kennis van dit besluit van de Stadsregio.



Subsidieverlening 2009 - afwijzingen aanvragen nieuw beleid

Uitvoeren van de motie van de raad uit november 2007 betekent dat in 2009 geen Welzijnsjaarprogramma meer verschijnt. De voor subsidie beschikbare bedragen worden opgenomen in een bijlage bij de begroting. Van diverse kanten zijn verzoeken ingediend om nieuw beleid te subsidiëren. Het college wil die verzoeken in een integrale afweging meenemen. Dat kan pas bij de voorbereiding van de begroting in het komend najaar. Voor de instellingen betekent dat uitstel dat zij pas laat in het jaar duidelijkheid zullen krijgen over het al dan niet toekennen van een subsidie. De instellingen worden daarover schriftelijk op de hoogte gesteld.

Uitbreiding hoogspanningsnet Randstad 380 kV

Het college stemde in met het verzenden van een brief aan de Ministers van Economische Zaken en VROM over de tracé-keuze hoogspanningsverbinding Randstad 380 kV. De ministers Van der Hoeven en Cramer hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de tracé-keuze langs Wateringen, Zoetermeer, Beverwijk. In een bijlage van deze brief zat een rapport dat aanraadt om een optie langs de bestaande corridor
(Maasvlakte-Craystein-Krimpen-Diemen-Oostzaan-Beverwijk) te onderzoeken. Dit tracé loopt over het grondgebied van buurgemeente Nieuwerkerk, op 80 tot 120 meter afstand van de wijk Schollevaar. Het is waarschijnlijk dat dit leidt tot een negatieve invloed op het woon-, leefklimaat en landschappelijke waarden. In een brief aan de ministers wijzen we hen erop dat de gemeente Capelle aan den IJssel geen voorstander is van die route en dat we er van uit gaan dat ze blijven bij het plan om de verbinding langs Wateringen en Zoetermeer te laten lopen.

Beheren leegstaande kantoor- en bedrijfspanden door tijdelijke bewoning

In 2003 heeft het college regels geformuleerd voor bewoning van leegstaande bedrijfs- en kantoorpanden. Aan die regels was en is behoefte omdat tijdelijke bewoning door eigenaren wordt ingezet om oneigenlijk gebruik van de panden te voorkomen. De door het college geformuleerde randvoorwaarden maken het mogelijk af te wijken van bestemmingsplannen en bewoning tijdelijk toe te staan. De randvoorwaarden stellen een maximum aan het aantal bewoners afhankelijk van de afstand tot bestaande woningen. Minder dan 100 meter betekent maximaal 5 bewoners. Meer dan 100 meter afstand laat maximaal 10 bewoners toe. In het pand Admiraal Helfrichweg 2 doet zich een situatie voor waarin in het kader van beheer tijdelijke bewoning is geregeld. De gemeente zal er bij de betreffende beheerder op toezien dat de bewoning voldoet aan de hiervoor aangehaalde randvoorwaarden.

Verjaring gemeentegrond Merelhoven 22 t/m 36

Op 24 januari 2008 zijn kadastrale grenzen uitgezet aan de achterzijde van woningen aan de Merelhoven 22 t/m 36. Hierbij bleek dat er gemeentegrond in gebruik is. De bewoners hebben in een brief aangegeven dat de huidige erfgrens tenminste 20 jaar ongewijzigd is. Dit blijkt ook uit getuigenverklaringen en een onderzoek van de gemeente. Het college heeft daarop medewerking verleend aan de inschrijving bij het Kadaster te Rotterdam van een verklaring van verjaring.

Aanvraag monumentenvergunning voor restauratie, verbouw en aanbouw woonhuis s-Gravenweg 99, gemeentelijk monument nr. 20

Het college verleende een vergunning voor het restaureren, verbouwen en aanbouwen van het gemeentelijk monument aan de s-Gravenweg 99.

Verzoek doorbetaling bonus Begeleid Werken aan Promen

Het college stemde in met het doorgeleiden van een door het ministerie te verstrekken bonus begeleid werken over 2007 en eerdere jaren naar Promen.

Algemene uitkering en meicirculaire 2008

Het college besloot kennis te nemen van de uitkomsten van de meicirculaire 2008. In de meicirculaire maakt het Rijk de ontwikkelingen van de algemene uitkering van het Gemeentefonds bekend. De circulaire bevat informatie die van belang is voor de besluitvorming over de begroting 2008 en meerjarenraming. Bij de voorstellen over de najaarsnota 2008 en de eerste begrotingswijziging 2009 wordt rekening gehouden met deze uitkomsten.

n.b. aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. De formele bekendmaking van de besluiten geschied waar nodig op de gemeentepagina in de IJsselpost of door persoonlijke toezending aan belanghebbenden.