Gemeente Haren

Groenstructuurplan

Presentatie woensdag 25 juni 2008

18/06/2008

Wethouder Niezen aan het woord Op 11 juni hebben wij het uitgewerkte groenstructuurplan voor het gebied Dilgt, Hemmen en Essen gepresenteerd. De avond was de derde in een reeks avonden waarbij we de bewoners van de gemeente hebben willen betrekken bij het opstellen van het plan.

Tijdens de eerste twee avonden is er de mogelijkheid geweest om mee te denken en praten over de invulling van het plan. Op de derde avond hebben de inhoud van het plan gepresenteerd.

Randvoorwaarden
Bij het opstellen van het groenstructuren hanteren we een aantal randvoorwaarden. In eerste instantie is dit het Integraal Ontwikkelingsplan Dilgt, Hemmen en Essen. Hierin is al aangegeven welke structuren belangrijk zijn om het glas in lood principe toe te passen en daarmee de landschappelijke uitgangspunten die in dit plan benoemd zijn te realiseren. De gemeente heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met marktpartijen voor de ontwikkeling van de woningbouwlocaties. Hierin is onder andere aangegeven hoeveel woningen er gebouwd worden, hoe de grondgebruik is per locatie. Daarnaast is het een deelproject uit het Landschapsuitvoeringsplan.

Inhoud van het plan
Bij het presenteren van het plan hebben wij aan willen geven hoe het plan er uit ziet op hoofdlijnen. In het plan is er een onderverdeling te maken in vier type maatregelen wat er met een structuur moet gebeuren. In de meeste gevallen blijven structuren gehandhaafd of is een verbetering nodig. Ook voegen we nieuwe structuren toe. Echter adviseren we ook om enkele structuren die minder waardevol zijn te verwijderen. Elke ingreep is mondeling door de opstellers van het plan toegelicht. De ingrepen zijn per deelgebied aangegeven. Om aan te geven wat voor een invloed een ingreep heeft op het beeld van een structuur zijn er enkele doorsneden gepresenteerd.

Na de presentatie van het plan bestond de mogelijkheid om vragen te stellen.

Status van het plan
Het groenstructuur is een uitwerking van het Integraal OntwikkelingsPlan Dilgt, Hemmen en Essen. Het plan is een beleidsnotitie die dient als onderlegger voor de te ontwikkelen woningbouwlocaties. Voor iedere deelgebied waar woningen gebouwd gaan worden zullen een nieuw bestemmingsplan opstellen. Het groenstructuurplan is ook een kaderstellend beleidsdocument voor de op te stellen bestemmingsplannen. Groene en blauwe structuren krijgen daarmee een status toegewezen. Met het opstellen en uitvoeren van het groenstructuurplan realiseren we één van de projecten uit het Landschapsuitvoeringsplan.

Extra bijeenkomst
Na overleg met onder andere het Regiocomite Groningen-Haren is afgesproken een extra avond in te lasten om de opmerkingen over het gepresenteerde plan te kunnen bespreken. De avond is gepland op woensdag 25 juni. De bijeenkomst begint om 19.30 uur in de bibliotheek van 't Clockhuys aan Brinkhorst 3 te Haren. Wilt u voorbereid bij deze bijeenkomst aanwezig zijn of wilt u in alle rust het plan bekijken dan kunt u een exemplaar bestaande uit een kaartenset inzien in het gemeentehuis.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt contact opnemen met de heer G. Hummel van de afdeling Beheer Openbare Ruimte en Gebouwen, telefoonnummer 53 39 934 of via e-mail: gg.hummel@haren.nl.