TNO

SAFE-TNO symposium over "exposure-based hazard assessment"

25 juni 2008 - De toepassing van "exposure-based hazard assessment" wordt steeds belangrijker. TNO en SAFE organiseerden een symposium over dit onderwerp. Het concept maakt gebruik van het Threshold of Toxicological Concern (TTC) principe en gaat er vanuit dat bij lage blootstelling minder toxicologische data nodig zijn ter onderbouwing van de veiligheid. Acceptatie zal leiden tot efficiëntere veiligheidsbeoordelingen, kortere doorlooptijd en lagere kosten.

Binnen verschillende wettelijke beoordelingskaders zijn de dossiervereisten ter onderbouwing van de toxicologische veiligheid van (componenten in) een product afhankelijk van hun concentratie in het eindproduct en staan daarmee in relatie tot het blootstellingniveau. Deze relatie tussen blootstelling en vereisten voor toxicologische onderbouwing is in sommige wettelijke kaders heel expliciet (o.a. migranten van verpakkingen) maar in sommige gevallen wordt dit principe ook impliciet toegepast (o.a. residuen van geneesmiddelen).

Het symposium had tot doel de toepassing van dit `exposure based hazard assessment` principe vanuit verschillende kaders in kaart te brengen en met de experts te discussiëren over de mogelijkheid tot een bredere toepassing van dit principe binnen de veiligheidsbeoordeling van voedingsproducten. Iets wat wij als noodzakelijk beschouwen om het hoofd te kunnen bieden aan de als maar complexer wordende voedings- en diervoederproducten.

Een overzicht werd gegeven van de Threshold of Regulation door Dr Cheeseman van de Food & Drug Adminstration en het Threshold of Toxicological Concern (TTC) concept, zoals ontwikkeld door ILSI, door Professor Renwick. Daarnaast werd verteld hoe het concept gebruikt wordt binnen REACH en de verpakkingsmiddelen industrie en bij de beoordeling van geneesmiddelen en cosmetica. Een mogelijke rol voor het TTC concept in de veiligheidsbeoordeling van veterinaire geneesmiddelenresiduen werd besproken. TNO presenteerde daarnaast een ontwikkeld analytisch concept waarmee de aanwezigheid van zeer toxicologisch potente verbindingen in complexe producten kan worden uitgesloten.

Verschillende werkgroepen voegden aansluitend de beste aspecten uit de verschillende kaders samen in een advies voor een nieuwe, algemene beoordeling van voedselveiligheid. Afsluitend werd door Dr. Koeter van de Europese Food Safety Authority vanuit regulatoir oogpunt een overzicht gegeven over de mogelijkheden van toepassing van het ´exposure based hazard assessment´ concept bij de veiligheidsbeoordeling van voedingsproducten. Belangrijkste conclusie

Over het algemeen was iedereen het er over eens dat het concept heel goed te gebruiken is voor het beoordelen van de voedselveiligheid, waarbij rekening gehouden moet worden met een aantal mogelijke hindernissen.
Contact

Drs. M.A.J. (Monique) Rennen
Tel: 030 694 44 79