Provincie Noord-Holland

Datum

25-6-2008

Onderwerp

Gebiedsdocument Stelling voor minister

Sara Vernooij

De Provincie Noord-Holland en Utrecht hebben minister Plasterk het gebiedsdocument voor de Stelling van Amsterdam aangeboden. In dit document wordt beschreven hoe de stelling optimaal in stand wordt gehouden. De stelling van Amsterdam staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft daarom een bijzondere status.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft opdracht gegeven voor de ontwikkeling van gebiedsdocumenten voor al het werelderfgoed in Nederland. In het document zijn de samenhangende inspanningen (activiteiten, projecten, subsidies, maatregelen) beschreven van alle partijen die zich bezighouden met de instandhouding van het UNESCO-werelderfgoed. Daarnaast zijn tevens de verantwoordelijkheden, taken en rollen van deze partners vastgesteld. In het gebiedsdocument Stelling van Amsterdam staan de restauratie van forten en waterstaatkundige elementen en een samenhangende ruimtelijke ontwikkeling van het gebied voorop. Ook willen beide provincies zich verder inspannen om de publieke toegankelijkheid, recreatie en het toerisme te stimuleren.

De Provincie Noord-Holland is initiatiefnemer voor het opstellen van het gebiedsdocument en heeft dit in nauw overleg met de Provincie Utrecht (waar de Stelling van Amsterdam voor 25% onder valt) en de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten samengesteld. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben het document op 27 mei 2008 vastgesteld, GS van Utrecht op 10 juni.