Gemeente 's-Hertogenbosch

25-06-2008
College stelt convenant Zorg voor Jeugd vast
Het college heeft het convenant Zorg voor Jeugd vastgesteld, dat op 26 mei jongstleden is ondertekend door alle portefeuillehouders jeugd in Brabant en de hulpverleningsinstellingen Bureau Jeugdzorg, instellingen voor de Jeugdgezondheidszorg en Maatschappelijk Werk. Met het convenant worden afspraken vastgelegd over de werkwijze met het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd. Het signaleringssysteem wordt in heel Brabant ingevoerd.

Het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd helpt om goede afspraken te maken over wie de zorg rondom één kind en/of gezin coördineert. Op 16 juni 2008 nam 's-Hertogenbosch en een groot deel van Brabant dit signaleringssysteem daadwerkelijk in gebruik.

Signaleringssysteem
Het doel van dit systeem Zorg voor Jeugd is snel en efficiënt informatie uit te wisselen. Dat is belangrijk, want binnen de jeugdzorg werkt een groot aantal instellingen samen. Zij voelen zich allemaal zeer verantwoordelijk voor de problemen van of met jeugdigen. Bij een goede aanpak is optimale coördinatie, informatie-uitwisseling en afstemming noodzakelijk. De gemeente stelt dit instrument beschikbaar en zorgt ervoor dat er bindende afspraken worden gemaakt. Zij ziet er ook op toe dat de betrokken partijen dit naleven.

Voordelen
Dit systeem signaleert vroegtijdig problemen bij jongeren in de leeftijd van 0 tot 23 jaar. Het systeem maakt bovendien duidelijk welke instellingen betrokken zijn bij een jeugdige. Daarnaast liggen er in het systeem afspraken vast over welke instelling de verantwoordelijkheid draagt als het gaat om het aanbieden van hulp. Meer informatie over het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd is te vinden op: www.zorgvoorjeugd.nu.