Beeld en Geluid


Teleblik wint Comenius medaille

25-6-2008

Deze bekroningen worden elk jaar door een jury toegekend aan uitmuntende didactische multimediaproducten in Europa door het Gezellschaft für Pädagogik un Information (GPI) dat in Berlijn is gevestigd. De jury roemt Teleblik niet alleen om de omvangrijke hoeveelheid beeldmateriaal, maar ook om de veelheid aan thema's. Teleblik is een initiatief van Teleac/NOT, Stichting Kennisnet Ict op School en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

De jury is verder onder de indruk van het innovatieve karakter van Teleblik. Niet alleen kunnen gebruikers videomateriaal bekijken, ze kunnen het ook bewerken, op maat 'snijden' en verder verwerken in bijvoorbeeld een powerpoint-presentatie. Op die manier kunnen zowel leerling als docent maatwerk leveren. De jury was van deze creatieve en veelzijdige mogelijkheden "überzeugt und zerichnet deshalb das Niederländischen Instituts für Bild und Ton mit der Comenius Medaille aus."

Teleblik (www.teleblik.nl) is een project waarin duizenden uren televisiemateriaal uit de archieven van o.a. de publieke omroepen via internet toegankelijk wordt gemaakt voor het onderwijs. Alle omroepen stellen beeldmateriaal voor Teleblik beschikbaar. Het materiaal, dat door de Teleblik-redactie wordt geselecteerd en beschreven, bestaat uit uitzendingen en fragmenten van Polygoon Journaals, Klokhuis, Andere tijden, Schooltv en Teleac, Willem Wever, NOS Journaals en nog veel meer andere programma's.

De redactie van Teleblik maakt een selectie uit de honderdduizenden uren film en televisie die worden beheerd door het Nederland Instituut voor Beeld en Geluid. Zij heeft docenten en leerlingen naar hun voorkeuren gevraagd. Iedereen die ideeën of wensen heeft met betrekking tot bepaalde programma's kan zijn/haar voorkeuren kenbaar maken via een speciaal formulier op de Teleblik-website Met Teleblik-bronnen kunnen docenten en leerlingen hun activiteiten ondersteunen en een impuls geven aan aantrekkelijk en effectief onderwijs.

De Teleblik website biedt suggesties en tips voor het didactische gebruik van de bronnen in Teleblik. Uniek is dat leerlingen en docenten bovendien zelf fragmenten kunnen 'snijden' uit programma's en opslaan of doorsturen. Hierdoor biedt Teleblik naast een receptieve ook een actieve, constructieve en creatieve manier van leren. Teleblik is dus meer dan 'televisie kijken'!

Teleblik is een initiatief van Teleac/NOT, Stichting Kennisnet Ict op school het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Scholen kunnen gratis gebruik maken van Teleblik. Er zijn Teleblikversies voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het MBO