Artsen zonder Grenzen


Ondervoeding Somalië neemt ernstig toe, hulpverlening neemt af

26/06/2008 10:08 -- Een ernstige humanitaire crisis dreigt in Somalië: ondervoedingscijfers liggen al langer dan een jaar ver boven wat internationaal als een noodsituatie wordt gezien. En de ondervoeding neemt rap toe. In de maand mei behandelden Artsen zonder Grenzen teams meer dan 2.500 kinderen voor acute ondervoeding in twee plaatsen nabij Mogadishu - 4 keer zoveel als in maart. Tegelijkertijd slinkt de internationale hulp vanwege de heersende, explosieve onveiligheid waarbij hulpverleners steeds vaker het doelwit zijn.

De afgelopen week werden zelfs 500 ernstig ondervoede kinderen opgenomen in onze voedingsprogramma's. Eén op de zes was zo verzwakt dat het moest worden verpleegd. Als deze stijgende lijn doorzet zullen ook kinderen ouder dan 5 jaar (een ijkpunt voor het meten van ondervoeding) en fysiek verzwakte volwassenen ondervoed raken. De situatie is zeer ernstig: er moet meer hulp komen om dit te voorkomen. Voor de bevolking is het nauwelijks mogelijk het land te ontvluchten: de belangrijkste grensovergangen zijn gesloten.

In en rond Mogadishu eist het onophoudelijke geweld zijn tol. In Dayniile, aan de rand van de hoofdstad, heeft Artsen zonder Grenzen dit jaar meer dan 2.100 patiënten voor ernstige wonden behandeld, waarvan 56% veroorzaakt door kogels, bommen en dergelijke. Langs de weg naar Afgooye leven 250.000 mensen onder erbarmelijke omstandigheden in geïmproviseerde kampen. Ze hebben een tekort aan water en voedsel. De prijzen van rijst en maïs zijn sinds begin 2008 verdrievoudigd, waardoor velen voor voedsel volledig afhankelijk zijn van hulp van buitenaf die aan het tanen is.

'Het is twee jaar na de politieke en militaire inmenging van de internationale gemeenschap in naam van herstel van stabiliteit en de strijd tegen het terrorisme, en er voltrekt zich een ramp in Somalië,' aldus Christophe Fournier, internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen. 'Het conflict is geëscaleerd, burgers worden rechtstreeks door alle partijen getroffen en de humanitaire ramp wordt daarmee alleen maar erger. Artsen zonder Grenzen vindt dat humanitaire hulp gescheiden moet worden gehouden van politieke agenda's en veiligheidsmachten, en roept de strijdende partijen op hulpverleners veilig en ongehinderd toegang te geven tot de mensen die hulp hard nodig hebben.'

Artsen zonder Grenzen in Somalië »

De mensensmokkelaars sloegen ons de hele reis tot bij de kust --