SGP


25 - 06 - 08 | SGP boos op Belgen

De SGP wil dat de Nederlandse regering onmiddellijk aan de bel trekt bij de regering van Belgie over de onteigening van gronden ten behoeve van ontpoldering. De SGP-kamerleden Van der Vlies en Van der Staaij hebben hier
vragen over gesteld aan minister Verburg van Landbouw. Zij vinden dat de Belgen hiermee geheel ten onrechte vooruit lopen op Verdragen met Belgie die nota bene nog niet eens door de Eerste Kamer zijn aangenomen.
Daar komt bij dat de Belgen op deze manierhet werk doorkruisen van de commissie-Nijpels. Die commissie zoekt op dit moment naar mogelijke alternatieven voor de in Zeeland erg omstreden ontpoldering.
________________________________________

Schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij (SGP) en Van der Vlies (SGP) aan de minister van LNV over de ingezette onteigening van de Hertogin Hedwigepolder door België
25 juni 2008


- Heeft u kennisgenomen van het gegeven, dat door België â in het kader van de zogenaamde Scheldeverdragen - reeds de onteigening is ingezet van het Belgische gedeelte van de Hedwigepolder?
- Hoe beoordeelt u deze onteigening (die plaats vindt met het oog op ontpoldering van de Hedwigepolder), mede in het licht van het feit dat de Hedwigepolder voor het grootste deel in Nederland ligt en deze polder onlosmakelijk is verbonden met het Belgische gedeelte, terwijl de Nederlandse regering nog intensief op zoek is naar alternatieven voor deze ontpoldering?

- Hoe beoordeelt u in algemene zin het feit, dat België reeds is begonnen met de uitvoering van de betreffende Verdragen inzake de Schelde, terwijl het Nederlandse parlement (Eerste Kamer) deze Verdragen nog niet eens heeft goedgekeurd? Heeft u uw Belgische ambtgenoot daarop in kritische zin aangesproken? Zo nee, waarom niet?
- Zoals door u is toegezegd aan Tweede- en Eerste Kamer, wordt er thans door de commissie-Nijpels gezocht naar alternatieven voor de ontpoldering van de Hedwigepolder. In hoeverre leiden de nu door de Belgen ingezette onteigeningsstappen tot onomkeerbare situaties, gelet op het feit dat het Belgische gedeelte van de Hedwigepolder onlosmakelijk is verbonden met het veel grotere Nederlands gedeelte? Wordt de zoektocht naar alternatieven hierdoor op geen enkele wijze gefrustreerd? Indien dit wel het geval is, bent u dan bereid om uw Belgische ambtgenoot te verzoeken deze onteigening te staken?
- Bent u bereid om uw Belgische ambtgenoot te verzoeken om onmiddellijk te stoppen met de premature uitvoering van genoemde Verdragen, zolang de Nederlandse parlementaire behandeling van de Verdragen niet is afgerond?

SGP boos op Belgen